Buitenland
NOS

'Crisis op crisis in Syrië, nog jarenlang hulp nodig'

foto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Crisis op crisis in Syrië, nog jarenlang hulp nodig'

Drie maanden na de aardbevingen in Turkije en Syrië is de nood in het gebied nog altijd groot. In Syrië kwam het natuurgeweld bovenop de burgeroorlog en de armoede in het land. "Het is crisis op crisis", zegt hulpverlener Daphne Mulder van het Rode Kruis, die de afgelopen maanden in Syrië werkte. Volgens haar is er nog jarenlang hulp nodig.

In Syrië zijn vijf provincies in het noordwesten het zwaarst door de aardbeving getroffen, zegt Mulder. Het blijft een uitdaging om de hulp goed op gang te krijgen. "De situatie voor de aardbeving was al heel erg slecht. Er waren al tekorten aan voedsel en water en daar komt de aardbeving nog bovenop", zegt ze in het NOS Radio 1 Journaal.

De hulpverlener zag ook waar het geld van Giro 555 deels aan is besteed. "We hebben daar in een aantal provincies 3000 voedselpakketten van kunnen uitdelen." Verder zorgt het Rode Kruis onder meer voor onderdak en andere basisbehoeftes voor mensen die zijn getroffen.

Mulder noemt het "heel indrukwekkend" om in Syrië te zijn. "Ik heb eerder in oorlogsgebied gewoond en gewerkt, maar de schaal van verwoesting in het aardbevingsgebied in Syrië heb ik nog niet eerder gezien. Je kunt soms 20, 30 minuten in de auto rijden en dan alleen maar verwoesting zien. Dat komt voornamelijk door het conflict en dan moet je bedenken dat de aardbeving daaroverheen is gekomen."

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie