Buitenland
BNNVARA

Republikeinen blijven onverminderd loyaal aan oud-president Trump

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Republikeinen blijven onverminderd loyaal aan oud-president Trump

Belastingfraude bij het familiebedrijf, vermiste vertrouwelijke documenten uit het Witte Huis, betrokkenheid bij de Capitool bestorming: Trump verdrinkt in rechtszaken, maar gedijt er ook bij. Want alle onderzoeken en aanklachten ten spijt: de Republikeinen staan onverminderd achter hem. Dit heeft volgens Amerika-deskundige Diederik Brink meer dan één reden, vertelt hij in De Nieuws BV.

Deze week viel de FBI Trump's villa in Florida binnen, op zoek naar documenten over kernwapens. De oud-president had deze bestanden nooit mee naar huis mogen nemen in verband met de gevoeligheid van de inhoud. Brink denkt dat Trump deze documenten in zijn bezit heeft vanwege een hang naar nostalgie is. Maar het zou ook net zo goed voor verhandeling met nieuwe zakenrelaties kunnen zijn. Ondanks deze nieuwe toevoeging aan de soap rondom de oud-president, blijft de steun van zijn achterban onverminderd.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Drie redenen

De Amerika-deskundige geeft hiervoor drie redenen. Zo zou Trump een heleboel Republikeinen een gevoel hebben gegeven van identiteit. "Hij gaf mensen die boos waren op de samenleving het gevoel gezien te worden en ergens bij te horen". Als voorbeeld haalt Brink de 'Make America Great Again'-petjes aan die zijn achterban trouw draagt. Vervolgens noemt Brink de de Amerikaanse rechtste media, zoals Fox News, die de oud-president nog op de voet volgen.

En wat volgens Brink misschien wel de belangrijkste reden is van de volhardende loyaliteit van de Republikeinse partij aan Trump: "Geen enkele Republikeinse politicus heeft een reden om Trump los te laten. Het Trumpisme leeft in de partij." Brink vertelt dat iedere Republikeinse politicus die zegt klaar te zijn met de oud-president zijn nominatie verliest. "Binnen de partij is kritiek op Trump haast niet mogelijk."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie