Buitenland
NOS

Hoe kijkt Kyiv terug op 1 jaar oorlog?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe kijkt Kyiv terug op 1 jaar oorlog?

Eén jaar geleden viel Rusland Oekraïne binnen. Sindsdien woedt er een bloederige oorlog waar lang voor gevreesd werd, maar die niemand echt had verwacht. Verslaggever Roel Pauw was vorig jaar in Kyiv toen de oorlog uitbrak. Nu, één jaar later, is hij er weer.

Kyiv, 1 jaar nadat de oorlog in Oekraïne uitbrak

Rustige nacht

Pauw heeft een rustige nacht in Kyiv gehad. Er is zelfs geen luchtalarm afgegaan. "Het is heel erg rustig geweest in de stad. Dan denk je meteen: is dit de stilte voor de storm? Of is de strategie van de Russen gewijzigd? Je weet het niet", zegt Pauw. De angst voor raketaanvallen is er onder de Oekraïners zeker wel geweest, nog meer dan normaal zelfs, op een symbolische dag als deze. "Inwoners van Kyiv waren zelfs bang voor een nieuwe invasie in de omgeving van de stad, ook al is er geen aanwijzing dat Rusland dat nu zou kunnen. Er zijn ook geen speciale waarschuwingen uitgegaan van de burgemeester of regering van de stad."

Een jaar geleden

Maar op straat in Kyiv blijft het rustig vandaag. "Je kunt wel zien dat het stiller is in de stad. Minder verkeer op straat, scholen zijn grotendeels dicht, maar restaurants en winkels zijn wel van plan open te gaan", vertelt Pauw.

Een jaar geleden was dat anders. "Ik werd in de vroege ochtend gewekt door het geluid van enorm zware explosies. Die vonden plaats in de buitenwijken van Kyiv. Het gekke was dat iedereen tot het laatste moment dacht: een oorlog gaat niet gebeuren, en als dat wel gebeurt dan alleen in het Oosten, in de Donbas. Toen de bommen afgingen in de omgeving van Kyiv, werd duidelijk dat de Russen het hadden gemunt op de hoofdstad en dus in feite op het hele land."

Er ontstond paniek in de stad. Mensen pakten hun spullen en propten auto's en treinen vol om te vertrekken naar veiligere gebieden. "Je had geen idee wat je kon verwachten en hoe snel de opmars zou zijn", vervolgt Pauw. "Later die ochtend ging het luchtalarm af: mensen hadden dat alarm in Kyiv nog nooit gehoord, dus zij waren totaal in verwarring." Desondanks blijft Oekraïne optimistisch: 95% van de Oekraïners denkt dat ze de oorlog gaan winnen.

Item roel pauw

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Luister ook de VPRO podcast 'Stad in oorlog':

Stad in oorlog: Charkiv één jaar onder vuur

Stad in oorlog: Charkiv één jaar onder vuur

Ster advertentie
Ster advertentie