Hoe staat Hamas ervoor in de Gazastrook?
- Nieuws
- Hoe staat Hamas ervoor in de Gazastrook?
Het uitdelen van hulpgoederen in Gaza is uitgelopen op een chaos. Israël wil niet dat hulp in handen van Hamas komt. Is daar reden toe? Hoe reageert Hamas? En hoe sterk is Hamas nog? Arabist Leo Kwarten vertelt meer in NOS Met het Oog op Morgen.
Video niet beschikbaar
"De bevolking van Gaza wordt al drie maanden uitgehongerd. Mensen zijn ten einde raad, ze hebben niet alleen zichzelf te voeden, maar ook hun gezinnen", vertelt Kwarten.
De hulporganisatie Gaza Humanitarian Foundation (GHF) is de enige organisatie die van Israël hulpgoederen mag uitdelen in Gaza. De GHF meldt in een verklaring dat de menigte die op de distributie afkwam zo groot was dat het team zich moest terugtrekken om niet in gevaar te komen. "Het was ongelooflijk slecht gemanaged en georganiseerd, dat leidde tot chaos", zegt Kwarten.
Nieuwe strijders
"Tot overmaat van ramp kwam er ook op een gegeven moment een helikopter van het Israëlische leger, die begon te schieten. Zij ontkennen nu dat ze hebben geschoten in de massa", zegt Kwarten. Het is niet bekend of er hierbij gewonden of doden zijn gevallen. "Dat alleen al joeg de mensen ongelooflijk veel angst aan en maakte de chaos alleen nog maar groter." Dit was de eerste dag dat de GHF daadwerkelijk actief was en volgens Kwarten was het 'een puinhoop'.
De afgelopen negentien maanden zijn er duizenden Hamasstrijders omgekomen. Deze rangen worden meteen aangevuld met nieuwe mensen: "Het zijn natuurlijk mensen die veel minder ervaring hebben dan de strijders die zijn gedood, maar het betekent wel dat Hamas nog steeds beschikt over vele duizenden strijders."
Wie is de leider van Hamas?
Veel jonge mannen sluiten zich aan bij Hamas, het is voor hen vaak de enige optie. "Als je je aansluit bij Hamas weet je dat je voedsel krijgt", vertelt Kwarten. "Dan weet je dat je een soort van salaris krijgt, je geeft sturing aan je leven die je anders helemaal niet hebt. De economie ligt letterlijk in puin, je kunt verder niets doen."
Na de dood van Hamasleider Ismail Haniyeh vorig jaar, worden de honneurs waargenomen door Chalil al-Haja, een hooggeplaatste Hamas-functionaris. "In feite moeten er nog verkiezingen worden gehouden binnen Hamas", zegt Kwarten. "Zowel binnen de Gazastrook, als erbuiten en binnen Israëlische gevangenissen, waar Hamasleden zitten." Dat lukt nu niet gezien de omstandigheden.
'Kwestie van uitzitten'
Hamas voert een klassieke guerrillastrijd: "Ze houden zich schuil in tunnels en in puinhopen." Ze leggen explosieven onder Israëlische tanks en beschieten met sluipschutters Israëlische militairen. "Zo nu en dan lukt dat, tot dusver zijn er ongeveer 400 Israëlische soldaten omgekomen", zegt Kwarten. Gezien de lengte van de strijd is dat niet veel. Het komt waarschijnlijk doordat Israël nog niet is doorgedrongen tot delen van de Gazastrook waar Hamas heerst. Als ze dat zouden doen, zouden ze wellicht meer militairen verliezen, legt Kwarten uit.
"Het is voor Hamas een kwestie van uitzitten", stelt Kwarten. "De opinie slaat om in de wereld. Je hoort Europese leiders zeggen dat er sancties moeten worden opgelegd tegen Israël." Tegelijkertijd wordt het verzet in Israël tegen 'de oorlog van Netanyahu' ook groter: "Met de gijzelaars die maar niet vrijkomen en eigenlijk worden opgeofferd aan de ambities van Netanyahu." Hij sluit af: "Dat wordt steeds groter en dat is waarop Hamas gokt. En eigenlijk gokken zo ook op Trump, dat Trump af wil van de oorlog in Gaza - dat het stopt."
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.