Buitenland
NOSNTR

Duitsland verbiedt activiteiten Hamas en pro-Palestijns netwerk Samidoun

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Duitsland verbiedt activiteiten Hamas en pro-Palestijns netwerk Samidoun

Duitsland heeft alle activiteiten van Hamas verboden. En niet alleen van Hamas, ook van een pro-Palestijns netwerk, Samidoun. Dit maakt de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser bekend.

Duitsland verbiedt activiteiten Hamas en pro-Palestijns netwerk Samidoun

"Hamas is in Duitsland eigenlijk niet zo groot. Het is een kleine groep van zo'n 450 mensen, schat de binnenlandse veiligheidsdienst, die Hamas ondersteunen", zegt correspondent Charlotte Waaijers. "Het is echter niet zo dat Hamas hier een officiële afdeling heeft. Dat maakt het ook wat moeilijk om te verbieden als groep."

Activiteiten verboden

Duitsland heeft er daarom nu voor gekozen om de activiteiten van Hamas te verbieden in het land. "Het was al een terroristische organisatie volgens Europa, er was het een en ander verboden. Nu hopen ze dat breder aan te kunnen pakken. Dat gaat dan om mensen die de doelen van Hamas ondersteunen, propaganda verspreiden van Hamas en geldstromen naar Hamas sturen."

De aanleiding van het verbod is de aanvallen van Hamas op 7 oktober. "Ook de reacties daarop in Duitsland. Er is een kleine groep toen de straat op gegaan, was vrij agressief op demonstraties en heeft ook woningen aangevallen van joodse mensen. Daardoor is het gevoel van onveiligheid voor joodse mensen in Duitsland toegenomen. Dat is voor Duitsland, met de geschiedenis, onacceptabel."

Verantwoordelijkheidsgevoel

Het voornaamste doel met het verbod is het gevoel van veiligheid voor joodse mensen in Duitsland vergroten, zegt Waaijers. "Ik kan eigenlijk niet overdrijven hoe belangrijk dat is voor Duitsland. Het verantwoordelijkheidsgevoel voor Israël en het voortbestaan van Israël staat op gelijke hoogte met het eigen staatsbelang. Ze nemen het enorm serieus. Ze hopen niet alleen de propaganda en de geldstromen te stoppen en het Samidoun volledig op te rollen, maar ook een signaal uit te zenden dat het niet acceptabel is."

Pro-Palestijnse protesten

In het land zijn sinds het begin van de oorlog ook veel pro-Palestijnse protesten geweest. Het verbod kan een grote invloed hebben op nog komende demonstraties. "Het was al ingewikkeld, omdat er op demonstraties mensen met verschillende motivaties rondlopen. Nu zijn er ook een aantal zaken strafbaar geworden. Ook wat betreft Samidoun en Hamas, je mag dat niet openlijk meer ondersteunen en symbolen tonen. Ik kan me voorstellen dat het voor mensen die steun willen betuigen aan de Palestijnse slachtoffers en familie en vrienden, het moeilijk kan worden. Zij gaan dan de straat op en weten eigenlijk niet wie er nog meer meeloopt. Die kunnen misschien wel dingen zeggen die strafbaar zijn."

De Duitse politie is blij te zijn met het nieuwe verbod. "Zij zeggen dat ze het fijn vinden om een duidelijke leidraad te hebben en duidelijk is wat strafbaar is, zodat we het harder kunnen aanpakken. Dat is natuurlijk ook wat de regering wil."

NC dld hamas verbod

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie