Buitenland
VPRO

Wat vinden Palestijnen zelf van Hamas?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat vinden Palestijnen zelf van Hamas?

De Israëlische bombardementen verscheuren al weken de Gazastrook, wat tot gigantische woede en verontwaardiging leidt onder Palestijnen. Maar kijken gewone Gazanen ook naar Hamas als schuldige voor al het leed dat hen nu overkomt? "Op dit moment is er best nog veel steun voor Hamas," vertelt Joas Wagemakers, verbonden aan de Universiteit Utrecht, in Bureau Buitenland.

Steun

Volgens Wagemakers delen de meeste Palestijnen het standpunt van Hamas dat heel Palestina, oftewel Israël plus de Palestijnse gebieden, van hen is. “Dat is iets anders dan zeggen dat Hamas dat hele gebied zou moeten regeren. Veel Palestijnen hebben een ideaal gebaseerd op het geloof dat ze recht op die gebieden hebben, maar ze hebben ook de pragmatische instelling dat Israël er nou eenmaal ook is en dat ze daar mee moeten leren leven.”

Palestijnen die voor of tegen Hamas zijn, zijn volgens Wagemakers in elk geval op één onderwerp verenigd: het recht op Palestina. “Er is onder de Palestijnen behoorlijk wat steun voor een eenstaatoplossing, een grote staat waarin Israëlische en Palestijnse mensen met gelijke rechten samenleven. Omdat dat voor Israël onacceptabel is, gaat dat niet gebeuren. Toch zien we dat veel Palestijnen hier alsnog voor blijven vechten.”

Ook voor de aanval van 7 oktober is er steun vanuit de Palestijnen: "Het idee dat je gestalte mag geven aan de gewapende strijd tegen Israël is een idee waar veel Palestijnen achter staan."

Quote

"Er is ook een groep die zegt dat er helemaal geen geweld moet zijn."

Joas Wagemakers

Kritiek

Tegelijkertijd is er ook kritiek, bijvoorbeeld op hoe Hamas de afgelopen jaren de Gazastrook geregeerd. “Hoewel er begrip is voor de moeilijke situatie, qua economie en diplomatieke en politieke situatie, heeft Hamas de strijd die ze hebben moeten voeren met radicalere groepen tegen Israël gebruikt om de oppositie de kop in te drukken. Sommige Gazanen zeggen dat Hamas zelf het autoritaire gedrag is gaan vertonen van de Palestijnse autoriteit waar ze zelf altijd tegen waren.”

Wagemakers: “Een flink gedeelte, waarschijnlijk een relatieve meerderheid van de Palestijnen, staat achter Hamas.” Dat betekent niet dat iedereen het met het gebruik van geweld eens is. “Sommigen zeggen dat het legitiem is om geweld te gebruiken tegen Israëlische soldaten. Een kleinere groep vindt dat ook geweld tegen Israëlische burgers gerechtvaardigd is. Dan is er nog een groep die zegt dat er helemaal geen geweld moet zijn.” Er zijn verschillende beweegredenen onder de Palestijnen om vreedzaam te werk te gaan, zegt Wagemakers. “De ene groep wil vreedzaam zijn omdat geweld een slechte keuze is. Een andere groep ziet het vooral als risico voor hun eigen levens. Die beargumenteren dat ze er juist alleen maar meer ellende voor terugkrijgen, doordat Palestijnen omkomen door de bombardementen vanuit Israël.”

Steun Hamas onder Palestijnen & Rebellen Myanmar boeken grote winst - Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie