Buitenland
WNL

Assistent Secretaris-Generaal NAVO David van Weel: extra waakzaamheid voor Russische nucleaire dreiging

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Assistent Secretaris-Generaal NAVO David van Weel: extra waakzaamheid voor Russische nucleaire dreiging

Rusland heeft met vliegtuigen, raketten en onderzeeërs geoefend voor een nucleaire aanval en beelden daarvan gedeeld. "We zien nog geen grote wijziging in de gereedheid. Maar oefeningen betekenen wel een periode van hogere waakzaamheid", zegt assistent Secretaris-Generaal bij de NAVO David van Weel in Sven op 1.

'False flag'

Het Kremlin houdt vast aan de beschuldigingen dat Oekraïne van plan is om een vuile bom met radioactief materiaal te maken. Volgens de rechterhand van NAVO-baas Jens Stoltenberg is dit bericht een 'false flag' van de Russen. "Oekraïne heeft momenteel de overhand in de strijd en daarom geen enkel belang bij het afvuren van een vuile bom op eigen grondgebied."

Volgens nieuwssite Politico willen de Verenigde Staten kernwapens op Europees grondgebied versneld verversen. Van Weel: "Het moderniseren van de kernwapens is onderdeel van een geloofwaardige nucleaire afschrikking."

China

Het Chinese staatsbedrijf Cosco wil een aandeel verwerven in een terminal in de haven van Hamburg. "We moeten afhankelijkheid van China voorkomen, zodat we ons in de toekomst eigenstanding kunnen opstellen tegen het land", waarschuwt Van Weel.

Volgens de NAVO-topman zou de Europese Unie met hulp van de NAVO moeten bepalen wat de veiligheidsrisico’s zijn van Chinese aanwezigheid in de Europese industrie en op Europese universiteiten. "Er moeten richtlijnen komen voor wat wenselijke en onwenselijke interactie met China is", stelt hij.

Gerelateerde podcast

Sven op 1

Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie