Politiek
WNL

VVD-Kamerlid Peter de Groot wil gemeenten verbieden om bewoners foto’s te laten maken van de binnenkant van een huis

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. VVD-Kamerlid Peter de Groot wil gemeenten verbieden om bewoners foto’s te laten maken van de binnenkant van een huis

Het Gemeentelijk belastingkantoor Twente (GBT) in Enschede heeft burgers gevraagd foto’s op te sturen van hun keuken, toilet en badkamer om de WOZ-waarde van het huis te kunnen bepalen. VVD-Kamerlid Peter de Groot vindt het een slecht idee: "Het moet niet gekker worden. Dit is de omgekeerde wereld", zegt hij bij het WNL-radioprogramma Sven op 1.

Volgens de VVD'er zou de maatregel helemaal niet nodig hoeven zijn. "Stuur desnoods een vragenlijst", zegt de liberaal.

Klimaateisen

EU-lidstaten scharen zich achter de nieuwe richtlijn die ervoor moet zorgen dat alle gebouwen uiterlijk in 2050 emissievrij zijn. Volgens De Groot zijn de Nederlandse afspraken hierover ambitieuzer. "Wij hebben in het coalitieakkoord afgesproken om tot 2030 een derde van de uitstoot van gebouwen weg te nemen", zegt hij.

Voor kantoren gelden nu al strenge regels. Die moeten vanaf 1 januari verplicht energielabel C hebben. Maar uit onderzoek van de NOS blijkt dat bijna de helft van de kantoorpanden nog niet aan aan deze eis voldoet. De Groot vraagt verantwoordelijk minister Hugo de Jonge om opheldering. "Ik wil weten waarom dit nog niet lukt."

Warmtepomp

Wat betreft de verplichtstelling van de (hybride) warmtepomp voor huishoudens vanaf 2026, zegt de VVD’er dat het voor zijn partij "nog niet in steen gebeiteld is". De Groot wil eerst dat klimaatminister Rob Jetten laat zien dat de warmtepomp beschikbaar is voor een prijs van 5.000 euro. "Het moet wel betaalbaar blijven", aldus De Groot.

VVD-Kamerlid Peter de Groot (26 oktober 2022) - Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie