Buitenland
NOSNTR

Gevangenis Wit-Rusland: 'Mensen worden als beesten behandeld'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Gevangenis Wit-Rusland: 'Mensen worden als beesten behandeld'

Het is al dagen onrustig in Minsk, de hoofdstad van Wit-Rusland. Demonstraties tegen president Loekasjenko worden steeds harder neergeslagen. Marina Uljashenja vertegenwoordigt de Wit-Russische gemeenschap in Nederland en schreef een brandbrief naar het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. "Er moet een eerlijke stemmentelling komen."

Video niet beschikbaar

De presidentsverkiezingen in het land leiden al de hele week tot grootschalige protesten. Het gaat er regelmatig hardhandig aan toe. "Mensen worden willekeurig opgepakt en mishandeld, terwijl ze op straat zijn," zegt Uljashenja in Nieuws en Co.

Ze maakt zich zorgen om haar familie en vriendin in het land. "De staatstelevisie noemt de demonstranten provocateurs. Maar ook mensen die niets met de demonstratie te maken hebben, kunnen worden opgepakt." Ook vertelt ze dat sommige familieleden niet meer buitenkomen. "Uit angst dat zij de volgende zijn."

Gevangenis

Ook hoort Uljashenja van een bevriende mensenrechtenadvocaat over het leven in de gevangenis. "Die vertelde dat er in sommige gevallen 125 mensen in een cel van 5 bij 5 als beesten bij elkaar worden gezet." Een andere vriend heeft drie dagen vastgezeten zonder dat contact op kon worden genomen met dierbaren.

"Er zijn mensen verplaatst van gevangenis. Van de 700 zouden er maar 500 zijn aangekomen. Wat is er met die anderen dan gebeurd?" Sommige gevangen zouden bovendien jarenlange gevangenisstraffen kunnen krijgen.

Brandbrief

Daarom schreef Marina Uljashenja een brandbrief aan het Nederlandse ministerie. Ze hoopt dat die samen met andere overheden extra druk kan zetten op de Wit-Russische regering. "We willen dat de uitslagen van ambassades veiliggesteld worden om aan te tonen dat deze uitslag niet klopt."

witrusland gevangenis en update

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie