Buitenland
NOS

Bernie Sanders wint Democratische voorverkiezing New Hampshire

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Bernie Sanders wint Democratische voorverkiezing New Hampshire

Presidentskandidaat Bernie Sanders heeft de Democratische voorverkiezingen in de Amerikaanse staat New Hampshire nipt gewonnen. Met bijna alle stemmen geteld staat hij op ruim 26 procent van de stemmen. In zijn speech sprak Sanders van een geweldige overwinning. "Deze overwinning is het begin van het einde van Donald Trump", zei hij.

Correspondent Marieke de Vries over de Democratische voorverkiezingen

Pete Buttigieg werd tweede met ruim 24 procent. Hij feliciteerde Sanders in een toespraak en zei dat hij veel bewondering voor hem heeft. "Ik bewonderde hem al toen ik nog op de middelbare school zat."

In Iowa, de eerste staat waar er voorverkiezingen waren, won Buttigieg nog nipt van Sanders. Die verkiezingen verliepen niet vlekkeloos. Daarom willen beiden een gedeeltelijke hertelling. Vorige week nog zei Sanders dat een hertelling van hem niet hoefde.

Met ruim 19 procent werd Amy Klobuchar vannacht verrassend derde. Zij begon haar speech met de woorden: "Ik ben Amy Klobuchar en ik zal Donald Trump verslaan". Daarna volgde een luid gejuich van haar aanhangers.

Elizabeth Warren en oud-vice-president Joe Biden haalden minder dan 10 procent van de stemmen. Biden blijft ondanks het slechte resultaat in New Hampshire en Iowa positief. "We hebben net de uitslag gekregen van de eerste twee van 50 staten. Twee van hen. Niet de hele natie, niet de helft van de natie, geen kwart van de natie en zelfs geen 10 procent", aldus Biden.

Afvallers

De eerste afvallers bij de Democraten in de race voor de presidentsnominatie zijn een feit. Techondernemer Andrew Yang en senator Michael Bennet gooien de handdoek in de ring, maakten ze vannacht bekend kort nadat de stemlokalen waren gesloten in de Amerikaanse staat New Hampshire.

De 45-jarige Yang zei in een toespraak voor zijn aanhangers dat hij na de eerste resultaten tot het besef is gekomen dat hij geen kans meer maakt om de presidentskandidaat te worden voor de Democraten. "Jullie weten dat ik van de cijfers ben en die laten duidelijk zien dat we deze race niet gaan winnen", zei Yang.

Yang werd gezien als een onverwachte sensatie in de Democratische voorverkiezingen. Hij hield zich staande tegen zijn medekandidaten die allemaal meer politieke ervaring hebben. De techondernemer deed het vooral goed onder jongeren. Zijn aanhangers werden gekscherend de 'Yang Gang' genoemd.

Ster advertentie
Ster advertentie