Buitenland
NOS

Trump prijst 'grote Amerikaanse comeback' in State of the Union

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Trump prijst 'grote Amerikaanse comeback' in State of the Union

De Amerikaanse president Trump heeft zijn jaarlijkse State of the Union aangegrepen om de economische resultaten van de afgelopen jaren te benadrukken. Volgens hem staat het land er beter voor dan ooit en is er sprake van een "grote Amerikaanse comeback". Dat zei hij met de presidentsverkiezingen van dit najaar in het achterhoofd.

Trump prijst 'grote Amerikaanse comeback'

"De vijanden van Amerika zijn op de vlucht geslagen, de rijkdom van Amerika neemt toe en onze toekomst ziet er rooskleurig uit", sprak Trump tegen het Congres. Volgens hem kijkt de hele wereld nu op tegen de Verenigde Staten.

Trump benadrukte de vrijheid van godsdienst en zei dat mensen overal hun geloof moeten kunnen uitoefenen. "Daarnaast hechten we ook veel waarde aan een ander grondrecht dat overal in ons land in gevaar is", vervolgde Trump. "Zo lang ik president ben, zal ik jullie rechten om wapens te dragen altijd beschermen."

Pelosi

Een opvallend moment was de interactie tussen Trump en de Democratische voorzitter van het Huis, Nancy Pelosi. Toen hij haar de tekst van zijn toespraak gaf, stak ze haar hand uit, maar Trump schudde die niet. Het is onduidelijk of hij dat bewust deed. Aan het einde van de speech, die één uur en achttien minuten duurde, verscheurde Pelosi haar kopie van de toespraak.

Pelosi zei na afloop tegen verslaggevers dat het verscheuren van de toespraak "hoffelijk" was. "Het was zo'n vuile toespraak", zei ze.

De State of the Union is het jaarlijkse overzicht van de president van de stand van zaken in het land en zijn plannen voor het komende jaar. Het is gebruikelijk dat hij dat presenteert in een rede tot het Congres.

Ster advertentie
Ster advertentie