Buitenland

'Liberia is een land vol potentie'

VPRO
foto: Stichting Mineke Foundationfoto: Stichting Mineke Foundation
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Liberia is een land vol potentie'

Liberia is één van de armste landen ter wereld, maar dat is volgens de half Liberiaanse Tonia Dabwe onnodig. “Het land bezit genoeg grondstoffen om tien keer rijker te worden dan Nederland”, zegt ze in de Bureau Buitenland Zomer Express.

Haar Liberiaanse vader studeerde in Deventer, waar hij de Nederlandse Mineke ontmoette. Volgens Tonia vonden haar ouders elkaar in hun toekomstvisie voor Liberia. “Hun droom was om Liberia niet meer afhankelijk te laten zijn van voedselhulp uit het buitenland. Dat deden ze door de burgers goed onderwijs te bieden en moderne landbouwmethodes te leren.”

Tonia groeide op in een dorpje, vlakbij de hoofdstad Monrovia. Haar jeugd was vrij onbezorgd, tot de Eerste Liberiaanse Burgeroorlog uitbrak. Het gezin moest vluchten, waarbij de moeder van Tonia vermist raakte. Ook ging alles wat haar ouders hadden opgebouwd verloren.

Nu draagt Tonia met de Stichting Mineke Foundation, vernoemd naar haar moeder, bij aan de wederopbouw van haar land. “Je ziet dat de jeugdwerkloosheid ontzettend hoog is. We proberen met de stichting vooral kansen te bieden door jongeren op te leiden tot bijvoorbeeld bakkers of kappers. Zo kunnen ze in hun eigen levensonderhoud voorzien.”

Ster advertentie
Ster advertentie