Buitenland
VPRO

Al 8 jaar leven Oost-Oekraïense kinderen in oorlog

foto: Michiel Driebergen
  1. Nieuwschevron right
  2. Al 8 jaar leven Oost-Oekraïense kinderen in oorlog

Met de spanning rondom de mobilisatie van de Russische troepen aan de grens van Oekraïne zou je bijna vergeten dat er in de Oost-Oekraïnse provincie Donbas al acht jaar een strijd woedt tussen pro-Russische milities en het Oekraïnse leger; een strijd die volgens de VN al 14.000 levens heeft geëist. Het is een ware loopgraven-strijd waarbij de frontlinie dwars door bewoond gebied loopt. Ook kinderen zijn het slachtoffer. Oost-Europa correspondent Michiel Driebergen ontmoette hen in zijn reportage voor Bureau Buitenland.

Een moeder of broer die als soldaat naar het front moet, kogels die rakelings aan ze voorbijschieten, en mortiergranaten die inslaan in hun eigen huis. De kinderen uit de Oost-Oekraïense provincie Donbas zijn directe getuigen en slachtoffers van de inmiddels acht jaar durende strijd tussen het Oekraïense leger en de pro-Russische separatisten. Zo ook de kinderen van het door militaire checkpoints omgeven Kryms’ke; een dorpje aan de rand van de Oekraïense zijde van het front. Driebergen ging er zelf langs en bezocht een kleine school met enkele tientallen kinderen. Als simpele EHBO-instructies hangen daar de waarschuwingsborden aan de muur die uitleggen hoe de kinderen met de oorlog om moeten gaan.

'Mag je in vrede leven en geen problemen kennen'

De kinderen zelf lijken er bijna aan gewend. Het is 'lang geleden' als er een week terug voor het laatst is geschoten. In het culturele centrum van het nabijgelegen dorpje Vrubivka, proberen de kinderen afleiding te zoeken met het maken van knuffels en allerlei andere naaiprojecten. De kleurrijke activiteiten verhullen het oorlogsgeweld waar de kinderen getuige van zijn geweest. Een meisje in het centrum zingt een religieus lied: 'mag je in vrede leven en geen problemen kennen'. Ze maken er het beste van.

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie