Buitenland
VPRO

'Opkomen voor de persvrijheid is succesvol in Oekraïne'

foto: Sergei SUPINSKY / AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Opkomen voor de persvrijheid is succesvol in Oekraïne'

De hele redactie van de Engelstalige Oekraïense krant Kyiv Post werd in november ontslagen door de eigenaar. De journalisten zien dit als een zet van de eigenaar om de persvrijheid in te perken en hebben nu een nieuwe krant opgezet: de Kyiv Independent.

"Wij geloven dat een onafhankelijke redactie is ontslagen, omdat die niet gehoorzaamde aan de politieke en zakelijke wensen van de eigenaar," zegt Illia Ponomarenko, oorlogsjournalist bij de Kyiv Independent, over het ontslag. De eigenaar, een grote bouwtycoon uit Odessa, zou een redactie willen die zich meer naar zijn hand zet.

De redactie laat het hier niet bij zitten en is een nieuwe krant gestart, de Kyiv Independent. En dat initiatief vestigt volgens Ponomarenko heel succesvol de aandacht op het thema persvrijheid: "Ik had niet verwacht dat het zulk groot nieuws zou worden. Het is nu nog steeds een groot schandaal, weken na het ontslag."

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur. Luister hier alle afleveringen.

Ster advertentie
Ster advertentie