Buitenland
BNNVARA

Nucleaire wapens op scherp: 'Laatste middel voor Poetin'

foto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Nucleaire wapens op scherp: 'Laatste middel voor Poetin'

Poetin zet zijn nucleaire eenheden op scherp. Wat betekent dat? Gaan er echt kernwapens ingezet worden en wat zijn de gevolgen van een kernbom? Bij Vroeg! leggen Dirk Hoogenkamp, bestuurslid bij Artsen voor Vrede, en Rusland-correspondent Geert Groot Koerkamp dat uit.

"Het op scherp stellen van kernwapens is voor Poetin het laatste middel", zegt Groot Koerkamp. Volgens de Rusland-correspondent verloopt de oorlog anders voor Poetin dan verwacht. Veel Russische doelen, zoals het innemen van Kiev, zijn nog steeds niet bereikt. Dat, en de sancties die door het Westen zijn opgelegd hebben ertoe geleid dat Rusland verliezen lijdt.

Dat Poetin dit uiterste middel inzet is zorgwekkend zegt Groot Koerkamp. "Het komt van een man die vaak verder gaat dan bluf."

Gevaar kernwapens

Ook Hoogenkamp maakt zich zorgen. Hij zet zich met zijn organisatie NVMP in voor het verbieden van kernwapens. De reden waarom Hoogenkamp een verbod op kernwapens wil, is omdat er geen medicijn of redmiddel is tegen kernwapens. "Wat je niet kan genezen, moet je voorkomen. Als er een kernbom valt, dan valt er niks meer te redden."

Dat Poetin nu openlijk dreigt met kernwapens is om meerdere redenen beangstigend. Naast het feit dat deze wapens gebruikt worden om een zin door te te drukken, verhoogt het ook de spanning op het wereldtoneel, legt Hoogenkamp uit. "Bij hoge paraatheid houdt men er rekening mee dat er een tegenaanval ingezet moet worden. Dit verhoogt ook de kans op per ongeluk gebruik van kernwapens."

Verbod kernwapens

De gevolgen van een atoombom zijn desastreus volgens Hoogenkamp. In het gebied waar een kernbom neerkomt wordt alles in de straal van vijftig kilometer vernietigd door de hitte en de onttrekking van de zuurstof, legt Hoogenkamp uit. Overleven in zo’n gebied is onmogelijk en het heeft ook gebieden voor de gebieden eromheen.

Benieuwd naar het hele gesprek? In de podcast van Vroeg! hoor je onder andere hoe de wind radioactieve straling kan verspreiden en hoe een atoombom precies werkt.

#41 - Wat is de impact van een kernbom? - Vroeg!

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie