Achtergrond
MAX

Peter d’Hamecourt: 'Vladimir Putin kreeg in het begin het voordeel van de twijfel'

foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Peter d’Hamecourt: 'Vladimir Putin kreeg in het begin het voordeel van de twijfel'

Oud-NOS-correspondent Peter d’Hamecourt volgt Vladimir Putin al vanaf het begin: "Misschien hadden we hem in het begin duidelijker neer moeten zetten. Maar hij kreeg voortdurend het voordeel van de twijfel."

Peter d’Hamecourt: "Dat deze man Rusland zou veranderen in een dictatuur was eigenlijk al vanaf het begin duidelijk. De wijze waarop hij in het begin al de verkiezingen belachelijk maakte was al een dikke vinger opsteken naar het Westen. Misschien hadden we dit destijds nog duidelijker moeten zeggen."

Waarom gebeurde dit destijds dan niet?

"Omdat je toch altijd van het goede nog uitgaat. Het is eigenlijk onvoorstelbaar dat je een land helemaal kan ombuigen. Dat hebben we eigenlijk niet goed begrepen. Het ombuigen naar een democratisch westers model was een hels karwei maar dat je het ook kon ombuigen de andere kant op. Weer terug naar een volledige dictatuur. Dat is onvoorstelbaar."

Luister elke zondag naar De Perstribune van 12:00 tot 14:00 uur.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie