Buitenland
NOS

Oud-NAVO-baas: 'De redelijk rationele Poetin heeft het verloren van de rancuneuze, revanchistische, wrokkige Poetin'

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Oud-NAVO-baas: 'De redelijk rationele Poetin heeft het verloren van de rancuneuze, revanchistische, wrokkige Poetin'

De Oekraïense president Zelensky reageerde gisteren opgetogen op het nieuws dat Duitsland 1000 antitankwapens en 500 Stinger-luchtdoelraketten levert om Oekraïne te helpen tegen het Russische leger. "Ga zo door, Olaf Scholz!", twitterde hij. In NOS Met het Oog op Morgen deelt oud-secretaris-generaal van NAVO Jaap de Hoop Scheffer zijn verwachtingen van het verloop van de oorlog.

"Ik denk dat de veiligheidsordening die we sinds de Tweede Wereldoorlog hebben gekend met de aanval op Oekraïne onderuit is gegaan en dat we ons moeten voorbereiden op een andere veiligheidsstructuur in Europa. Met een andere grens tussen NAVO en niet-NAVO. Dat wordt nog redelijk gecompliceerd", zegt De Hoop Scheffer.

Oorlogsmisdaden

"Voor Duitsland is de relatie met Rusland altijd om een groot aantal redenen een hele bijzondere geweest. De verhouding Berlijn-Moskou was altijd heel erg belangrijk voor Duitsland. En dat de Duitse kanselier Scholz relatief nieuw in het ambt eerst de grote gaspijnlijn Nord Stream 2 niet in gebruik stelt en nu ook lethale wapens gaat leveren, dat is buitengewoon bijzonder. Het geeft tegelijkertijd aan hoe ernstig de situatie is", stelt De Hoop Scheffer.

Ook Nederland gaat extra wapens naar Oekraïne sturen: 200 Stinger-luchtdoelraketten, 50 antitankwapens en 400 bijbehorende raketten. De Hoop Scheffer: "Ik weet niet wat er na jaren veronachtzaming van het defensiebudget nog op de plank ligt, maar ik vind het een substantiële bijdrage. Het zal in ieder geval Oekraïense strijdkrachten hopelijk kunnen beperken tegen de aanvallen die ze te verduren hebben vanuit de lucht. Er worden daar dagelijks voor onze ogen oorlogsmisdaden gepleegd. Er worden raketten in flatgebouwen in een miljoenenstad geschoten, dus ik vind dit volstrekt gerechtvaardigd eerlijk gezegd."

'Verder dan alleen Oekraïne'

"Ik zou niet weten wat de irrationele baas in het Kremlin Vladimir Poetin verder nog als ambities heeft, maar je moet niet uitsluiten dat die verdergaan dan alleen Oekraïne. Ik zou willen onderstrepen dat Poetin met deze aanval ons ook uit onze vakantie heeft gewekt. Wij zijn toen de Berlijnse Muur viel op het strand gaan zitten in een strandstoel met een glas witte wijn. We hebben onze veiligheid uitbesteed aan de Amerikanen en hebben gedacht dat eeuwige vrede is uitgebroken. Ook ik heb die gedachte wel gehad. Ik zou nu zeggen vergeet het maar", aldus De Hoop Scheffer.

"Als Poetin erin slaagt om Oekraïne in te lijven en daar een marionettenregering neer te zetten, dan wordt de grens van Oekraïne een hele andere grens dan die nu is. En zolang Poetin in het Kremlin zit, zullen we daar rekening mee moeten houden. We hebben helemaal geen conflict met het Russische volk, maar de redelijk rationele Vladimir Poetin die ik nog heb ontmoet in mijn NAVO-tijd heeft het verloren van de rancuneuze, revanchistische, wrokkige Poetin die vindt dat hij zijn rijk moet herstellen. Daar moeten we hem de voet dwars zetten, want anders gaat het verder dan Oekraïne."

oog scheffer

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie