Buitenland
WNL

'Brussel was in shock na de Russische inval in Oekraïne'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Brussel was in shock na de Russische inval in Oekraïne'

Volgens politiek verslaggever Laurens Boven was Brussel in shock na de inval van Rusland in Oekraïne, twee dagen geleden. "Brussel heeft ongelofelijk gefaald", zegt Boven zaterdag in In de Kantine.

Het “diplomatieke offensief” van de Europese Unie, om escalatie van het conflict te voorkomen, heeft tot niets geleid, stelt Boven. “Olaf Scholz, de nieuwe bondskanselier van Duitsland, en Emmanuel Macron hebben de deur platgelopen in Kiev en ook in Moskou, maar ze zijn op persconferenties te kijk gezet door Vladimir Poetin. En na wat er deze week gebeurd is, zijn ze allemaal is shock.”

Donderdagnacht kwamen de Europese regeringsleiders tijdens een ingelaste top samen om sancties tegen Rusland te bespreken en om te bellen met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky, na de Russische inval in Oekraïne. Volgens Boven was dat gesprek “heel snel klaar, maar bleef iedereen heel lang zitten”, top diep in de nacht. “Ze zijn urenlang met elkaar gaan praten. Ik denk om te verwerken wat er deze week is gebeurd.”

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie