Buitenland
NOS

Hooggerechtshof Colorado haalt Trump van stembiljet voorverkiezingen

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hooggerechtshof Colorado haalt Trump van stembiljet voorverkiezingen

Het Hooggerechtshof van de Amerikaanse staat Colorado heeft bepaald dat de voormalige president Donald Trump in 2024 niet op het stembiljet van die staat mag staan bij de Republikeinse voorverkiezingen van 2024. Trump gaat de beslissing aanvechten bij het federale Hooggerechtshof. We spreken correspondent Rudy Bouma in de VS.

Hooggerechtshof Colorado weert Trump van stembiljet voorverkiezingen

6 januari

Het hof oordeelde dat Trump zichzelf "gediskwalificeerd" heeft voor het Amerikaanse presidentschap door zijn pogingen de resultaten van de verkiezingen van 2020 ongedaan te maken.

De zaak was aangespannen door een groep kiezers in Colorado die vinden dat Trump uitgesloten moet worden van deelname aan de verkiezingen omdat hij zijn aanhangers op 6 januari 2021 ertoe had aangezet naar het Capitool op te rukken na zijn verkiezingsnederlaag.

Ziedend

"De woorden historisch en verbazingwekkend klinken hier weer veelvuldig. Andere deskundigen wijzen er wel op dat de federale rechter in Washington nog helemaal niet heeft geoordeeld over Trump's schuld aan 6 januari, die rechtszaak begint pas in maart. Daarin staan zijn oproepen ook niet centraal, de openbaar aanklager in Washington richt zich meer op het complot dat Trump zou hebben aangevoerd om de verkiezingsuitslag te saboteren", vertelt Bouma.

"De republikeinen zijn ziedend. De nieuwe voorzitter van het Huis van Afgevaardigden noemt het een partijdige aanval. De tegenkandidaten van Trump die wel degelijk heel kritisch op hem zijn vinden ook dat de kiezers moeten beslissen, en niet de rechters."

item rudy bouma

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie