Buitenland
NOSNTR

Zware aardbeving in Turkije en Syrië: 'Ze zijn aan het overleven'

foto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Zware aardbeving in Turkije en Syrië: 'Ze zijn aan het overleven'

Mogelijk de zwaarste aardbeving in de regio Turkije en Syrië ooit, zeggen experts. Vanmorgen werd de regio opgeschrikt door een beving van 7,8 op de schaal van Richter. Er zijn ruim 2300 mensen overleden en veel mensen liggen nog onder het puin. Volgens NOS-buitenlandredacteur Gulsah Ercetin is er 'enorm veel schade'.

Ercetin heeft in Istanbul gewoond en heeft nog familie in Turkije. "Met mijn familie gaat het vrij goed", vertelt ze in Nieuws en Co. "Ik heb vanmorgen toen ik naar de redactie ging mijn vader wakker gebeld, om te kijken of we contact konden krijgen met zijn broers en zussen. Ze zitten verder verwijderd van het gebied waar veel slachtoffers zijn gevallen, maar ook daar is enorm veel schade."

Chaos in Turkije

Ze legt uit dat het getroffen gebied 'heel groot' is. "Turkije is in tien provincies getroffen, dat zijn tien grote steden met ieder een tot twee miljoen inwoners. We hebben het over een gebied van honderden kilometers." Al de hele dag wordt er druk gezocht naar overlevenden, maar de weersomstandigheden helpen niet mee. "Er liggen nog veel mensen onder het puin, hoeveel is nog onduidelijk", vertelt Ercetin.

"Het heeft daar de afgelopen dagen gesneeuwd en het regent nu. Het is chaos daar. Je kan wel buiten schuilen, maar het is koud. Waar moeten mensen heen, waar worden ze opgevangen?" Het is in Turkije een paar uur later, wat betekent dat het daar inmiddels donker is. "Dat bemoeilijkt de reddingsoperatie. Turkije houdt z'n hart vast", weet Ercetin.

'Mensen zijn bang'

Tientallen landen hebben toegezegd mensen te sturen om de lokale reddingsoperaties bij te staan. "Ook burgers helpen mee nu", weet ze. "We hebben het over duizenden gebouwen die zijn ingestort; er worden heel veel mensen vermist. De beving vond 's nachts plaats, mensen lagen te slapen. Appartementen zijn gewoon weggevaagd en veel mensen liggen nog onder het puin. Je ziet af en toe een hoopvolle reddingsactie, maar ook verschrikkelijke beelden van mensen die hun ouders zoeken. Het is daar chaos", herhaalt ze.

"Mensen zijn bang", weet Ercetin. Ze heeft zelf in Turkije gewoond en heeft zelf ervaren dat mensen rekening houden met aardbevingen in dat gebied. "Je bent er gewoon mee bezig als je in Istanbul woont. Als je een huis zoekt, denk je na of het wel aardbevingsbestendig is. Turkije kent vele aardbevingen, in 1999 was er nog een hele grote. Ik sprak vanmorgen vrienden die gelijk aan die tijd terugdenken, die het herbeleven. Turkije is gewoon geschokt."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Op social media zijn veel beelden van instortende gebouwen te zien. Volgens Ercetin zijn er veel discussies gevoerd over de oude gebouwen die 'niet goed zijn'. "Er is de afgelopen jaren geprobeerd er wat aan te doen, maar zoals je ziet op de beelden zijn er nog steeds veel gebouwen die niet goed zijn." Een mogelijk thema voor de aankomende verkiezingen, al benadrukt Ercetin dat Turkije daar nu totaal niet mee bezig is. "Ze zijn nu bezig met familieleden en slachtoffers. Ze zijn niet aan het leven, maar overleven."

Gulsah Ercetin over aardbeving Turkije

Ster advertentie
Ster advertentie