Buitenland
NOS

Paus zet Belgische hoogbejaarde bisschop uit ambt vanwege misbruik

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Paus zet Belgische hoogbejaarde bisschop uit ambt vanwege misbruik

De Paus heeft de Belgische priester en bisschop Roger Vangheluwe uit het ambt ontheven. Omdat Vangheluwe lang geleden jarenlang zijn minderjarige neefje Mark seksueel misbruikt heeft. Het verhaal kwam aan het licht in de documentaire Godvergeten van de VRT.

De nu 87-jarige Vangheluwe was tot 2010 bisschop in Brugge, waar hij zeer populair was. Hij diende zijn ontslag in toen bekend werd dat hij zijn neef van zijn vijfde tot zijn achttiende had misbruikt. Het slachtoffer deed zijn verhaal vorig jaar in de documentaireserie Godvergeten van de VRT, die in België veel stof deed opwaaien.

Paus Franciscus heeft een verzoek ingewilligd om Roger Vangheluwe uit zijn ambt te ontheffen. De vraag om hem zijn titels te ontnemen kwam van Vangheluwe zelf, maar ook van zijn voormalige collega-bisschoppen. "Samen met de slachtoffers van misbruik en vele anderen in onze samenleving, hebben de bisschoppen van ons land het immers altijd een schande gevonden dat hij officieel bisschop en priester kon blijven."

'Tactische zet'

In de documentaireserie deden ook twintig andere slachtoffers van seksueel misbruik door geestelijken in België hun verhaal, onder wie Linda Opdebeeck. Zij zegt in NOS Met het Oog op Morgen: "Deze stap lag voor mij in de lijn der verwachting. Ik dacht al dat de kerk met zo'n tactische zet zou komen, zodat de paus rustig naar België kan komen in september." Ook denkt Opdebeeck dat de kerk hiermee de aandacht wil afleiden van de andere misbruikzaken die er aan het licht zijn gekomen in de loop der jaren.

Ingrid Schildermans, een van de makers van de documentaire, hoort ook van veel slachtoffers het erg vinden dat déze zaak zoveel aandacht trekt. "Het gaat voor hen niet om één zaak, maar om tientallen jaren. Ze willen eigenlijk naar de kern gaan en een antwoord krijgen op hoe dit kon gebeuren."

Opdebeeck vertelt in de uitzending wat haar is overkomen in haar jeugd. "Ik ben van mijn dertiende tot mijn zeventiende gemiddeld drie keer per week misbruikt in een katholieke school in het Brusselse, door een broeder." Het is nooit tot een rechtszaak gekomen, omdat het verjaard was. "Ik was begin dertig toen ik het naar buiten bracht. Ik heb zelf moeten uitzoeken dat de broeder nog veel slachtoffers buiten mij gemaakt heeft."

Het Vaticaan grijpt in na Belgische docuserie over kindermisbruik

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie