Buitenland
NOS

Harde aanpak Russische media: Rusland begint zaak tegen journalist over nepnieuws

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Harde aanpak Russische media: Rusland begint zaak tegen journalist over nepnieuws

Terwijl de belegering van Oekraïense steden door het Russische leger onverminderd doorgaat, verstevigt het Kremlin haar greep op de Russische maatschappij. Op basis van de nieuwe strenge mediawet wordt journalist Aleksandr Nevzorov vervolgd.

Russische journalist opgepakt door nieuwe mediawet in Rusland

Video niet beschikbaar

“Hij wordt nu vervolgd, omdat hij via sociale media informatie zou hebben verspreid wat neerkomt op ‘fake news’ volgens het openbaar ministerie”, vertelt correspondent Geert Groot Koerkamp in het NOS Radio 1 Journaal.

'Fake News'

De journalist Nevzorov rapporteerde voornamelijk via Instagram en YouTube. Daar plaatse hij beelden van onder meer de gebombardeerde kraamkliniek in Oekraïne. “Daarbij heeft hij gezegd dat de Russen dat hebben gedaan en volgens het ministerie verstrekt hij daar informatie die niet klopt.”

Signaal

De arrestatie komt na een recente wetswijziging. “Die bepaalt dat op het verspreiden van ‘fake news’ over de Russische strijdkrachten hoge boetes en zelfs gevangenisstraf staan”, legt Groot Koerkamp uit. “Het is duidelijk bedoeld om ervoor te zorgen dat de berichtgeving over wat er in Oekraïne gebeurt volgens de richtlijnen van Rusland loopt.” Volgens hem betekent dat journalisten in Rusland alleen aan de hand van officiële informatie van het Russische ministerie van Defensie mogen rapporteren. “Hij is niet de eerste die wordt opgepakt, maar hij is wel een van de eerste die wordt vervolgd.”

Waarschuwing

Ook andere journalisten hebben last van de nieuwe mediawet. Een van de laatst overgebleven onafhankelijke media in Rusland, Novaya Gazeta, kreeg een waarschuwing van het Kremlin. “Zij zouden hebben verzuimd om in een van de publicaties te melden dat een NGO is aangemerkt als buitenlandse agent.” En dat kan leiden tot grote problemen. “Als je dat niet doet en een paar keer niet doet dan kom je in de gevarenzone. Dat kan zelfs tot sluiting leiden.”

Meer beperkingen

Het Kremlin werkt aan een uitbreiding van de al strenge mediawet. “Die uitbreiding komt er, hij is al door het Lagerhuis. Vandaag komt hij in het Lagerhuis”, zegt Groot Koerkamp. “Wat geldt voor de Russische strijdkrachten wordt uitgebreid, met ongeveer dezelfde straffen, naar alle Russische staatsorganisaties in het buitenland.” Organisaties als ambassades en handelsvertegenwoordigingen moeten dan ook letten op hun woorden.

RJN arrestatie rusland tw

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie