Buitenland
VPRO

Chinese president Xi begint aan derde termijn: 'Een ramp voor de mensenrechten'

foto: STR / AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Chinese president Xi begint aan derde termijn: 'Een ramp voor de mensenrechten'

De Chinese president Xi Jinping staat aan de vooravond van zijn derde regeringstermijn. Politieke leiders in het buitenland en mensenrechtenorganisaties baren zich grote zorgen. Nicole Sprokel van Amnesty International omschrijft het in Bureau Buitenland zelfs als "een ramp voor de mensenrechten".

Bureau Buitenland - 'Derde termijn Xi is ramp voor mensenrechten'

Open systeem wordt uitgehold

Die ramp voltrekt zich niet alleen in China zelf, zegt Sprokel. "De wereld moet worden ingericht naar Chinees model. Het mensenrechtenbouwwerk zoals we sinds de Tweede Wereldoorlog hebben ingericht, met verdragen en toezichthoudende comités zodat landen elkaar kunnen aanspreken, probeert China om te vormen." Het open systeem van elkaar als landen aanspreken maar ook respect afdwingen, wordt volgens haar volledig uitgehold door middel van VN-resoluties en bepaald woordgebruik. "Op die manier hoeft China zelf niet meer te vrezen voor kritiek."

Wanneer Xi het heeft over mensenrechten, dan bedoelt hij vooral economische en sociaal-culturele rechten, zegt Sprokel. "Dat betekent dat China mensenrechten bijvoorbeeld alleen betrekt op bestrijding van armoede en volksgezondheid, maar niet op burgerrechten. En die kritiek weren ze af, dat noemen ze 'interne aangelegenheid'."

Subtieler dan Rusland, maar ontwrichtender

The Economist schrijft in een rapport dat China subtieler te werk gaat bij het omvormen van de wereldorde dan zoals Vladimir Poetin te werk gaat, maar dat China’s systeem wel ontwrichtender werkt. "Naast wat er binnen de Verenigde Naties gebeurt, is er ook een grootschalige campagne opgezet om desinformatie te verspreiden in allerlei landen. Dat doet China onder andere door landen vooral in Afrika, Latijns-Amerika en Zuidoost-Azië aan zich te binden door middel van hulp. Maar daarvoor wel diplomatieke concessies te eisen."

Denk aan een VN-resolutie over Xinjiang. "Daarbij weet China steun te krijgen van een groot aantal landen. Met als gevolg dat er in die VN-Mensenrechtenraad geen veroordeling heeft plaatsgevonden van die grootschalige misdrijven tegen de menselijkheid."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie