Buitenland
VPRO

De Chinese economie is een tikkende tijdbom

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De Chinese economie is een tikkende tijdbom

Het gaat slecht met de Chinese economie. Het land kampt met grote werkeloosheid onder jongeren en de huizenmarkt licht in duigen. De Chinese economie is aan het haperen: de miraculeuze groeicijfers van de afgelopen decennia worden maar moeilijk gehaald.

#41 - Loopt het Chinese economische wonder op zijn einde? (S05) - Europa draait door

Afbrokkelende economie

Deze problemen komen niet uit het niets opzetten. China Correspondent Sjoerd den Daas vergelijkt het met long-Covid. "De patiënt is principe alweer genezen maar hij heeft nog steeds last van nare symptomen." China is wel een patiënt die daarvoor ook al niet zo lekker door het leven ging, alleen was dat minder zichtbaar, legt de correspondent uit.

Een van de meest sprekende voorbeelden hiervan is de huizenmarkt volgens Den Daas. Hij legt uit dat als je kijkt naar het groeimodel van lokale overheden, je ziet dat zij veel land verkochten om de balans rond te maken. Dit land werd dan verkocht aan projectontwikkelaars en die maakten er weer appartementen van. Dit model is lang gleden opgedroogd. Nu zie je overal dat die appartementen niet meer verkocht worden omdat de consumenten zien dat de prijzen de pan zijn uitgerezen. "Dat zorgt ervoor dat de economie afkoelt en dat merk je overal in andere facetten van de economie", vertelt de correspondent.

Een van de redenen dat de Chinezen hun geld niet meer uit willen geven, is dat staatsbedrijven hun werknemers niet meer kunnen uitbetalen. De Chinakenner vertelt dat hij iemand sprak die al zes maanden lang zijn loon niet meer krijgt. "Dit zie je op verschillende plekken in China, en dit is niet het moment dat je als consument gaat investeren in vastgoed."

Consequenties voor Europa

Duitsland wordt geraakt door de problemen in China. Arend Jan Boekestijn stelt dat als Duitsland griep heeft, Nederland verkouden is. "We exporteren veel naar China maar we hebben daar ook veel fabrieken staan", zegt Boekestijn. Hij legt uit dat Volkswagen daar nog winst mee maakt, want de energieprijzen zijn daar veel goedkoper. Maar denk ook aan Apple, dat wordt daar ook allemaal gemaakt. "Als je een Apple-laptop in California zou maken, zou dat je 8000 dollar kosten. Dit is globalisering en daar zijn wij rijk van geworden", vertelt Boekestijn.

Chinese trots

President Biden stelde dat China een tikkende tijdbom is. Volgens Boekestijn bedoelt Biden daarmee, dat als het niet goed gaat met de binnenlandse politiek, men gaat zoeken naar buitenlands succes. Dus is hij bang dat Xi iets met Thailand gaat doen. "Niemand weet wat Xi Jinping doet als hij in het nauw zit," stelt Sjoerd den Daas. Wat we wel weten is dat Xi Jinping deze kwestie het liefst zelf oplost en niet doorgeeft aan een volgende generatie, vertelt de correspondent. "China kijkt natuurlijk ook hoe de situatie in Oekraïne verloopt", vervolgt Den Daas. Boekestijn stelt dat het enige wat Poetin en Xi gemeen hebben: het verzwakken van Europa. "Wat ze apart zet, is dat Poetin gewoon een schurk is. Macht is macht voor deze man. Xi is wel geïnteresseerd in regels, maar wel regels die hij zelf heeft gemaakt."

Europa Draait Door

Europa Draait Door is de wekelijkse podcast van Tim de Wit en Arend Jan Boekestijn, waarin ze proberen om grote actuele onderwerpen in Europa meer inzichtelijk te maken. Luister via NPO Luister of andere podcastplatforms!

Ster advertentie
Ster advertentie