Buitenland
VPRO

Spanningen Kosovo en Servië lopen op tot nieuw kookpunt

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Spanningen Kosovo en Servië lopen op tot nieuw kookpunt

De spanningen tussen Servië en Kosovo zijn weer opgelopen. Zodanig dat de Verenigde Staten aan de alarmbel hebben getrokken, nadat ze melding maakten over grote militaire inzet aan de grens met Kosovo. Wat zit hier achter? Politicoloog en Balkankenner Geert Luteijn vertelt erover in Bureau Buitenland.

Beschuldigingen

Kosovo wijst met beschuldigende vinger naar Servië. Volgens de Kosovaarse premier Kurti zijn er bewijzen dat de Servische president Vucic achter de recente escalatie zit: "Servië moet internationaal gestraft worden." Volgens Luteijn lijken beide partijen steeds harder in het conflict te staan. "Vucic heeft er belang bij om dit conflict aan te houden, zodat de ogen niet gericht zijn op probleem binnen het land." Een wapensmokkeloperatie zou geleid worden door Milan Radoicic, waarvan bekend is dat die president Vucic kent. "Radoicic neemt nu de verantwoordelijkheid voor die operatie, mogelijk om Vucic buiten schot te houden. Ik denk niet dat zo'n grote operatie mogelijk is zonder mede weten van Vucic", zegt de Balkankenner. Toch is de betrokkenheid van de Servische president niet helemaal zeker. Servië heeft Radoicic inmiddels gearresteerd.

VS grijpt in, EU blijft achter

De eerste reactie kwam niet uit de Europese Unie, maar uit de Verenigde Staten. De VS verzocht Servië om de troepen bij de grens met Kosovo terug te trekken. "Je ziet dat de Europese Unie niet in staat is om op te treden tegen Vucic. Er zijn zes landen in de EU die Kosovo niet erkennen als zelfstandig land, en laten daar nou net de onderhandelaars vandaan komen die nodig zijn om het conflict te de-escaleren", zegt Luteijn. "Het is interessant dat de VS heeft moeten ingrijpen. De VS heeft bewust het initiatiefrecht aan de EU overgelaten. Maar de EU heeft bijna niets gedaan."

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie