Buitenland
NOS

Griekenland onder vuur door pushbacks, vluchtelingen in gevaar op zee

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Griekenland onder vuur door pushbacks, vluchtelingen in gevaar op zee

Griekenland ligt onder vuur vanwege het met geweld terugduwen van migranten en vluchtelingen in de Egeïsche Zee. Op zee worden de bootjes structureel gestopt en teruggesleept naar Turkse wateren, waar de mensen vervolgens moeten worden gered door de Turkse kustwacht.

"Als ze het Europees, internationaal en het Griekse recht serieus zouden nemen, dan mag dit absoluut niet. Wat hier gebeurt gaat structureel verder dan mensen terugsturen, mensen worden structureel op zee in gevaarlijke situaties gebracht", vertelt Mitra Nazar in het NOS Radio 1 Journaal.

Video niet beschikbaar

"In verschillende vluchtelingenverdragen is namelijk afgesproken dat iedereen die een grens oversteekt, dus ook grenzen op zee, op zijn minst in de gelegenheid moet worden gesteld om bescherming te vragen in het land waarnaar zij oversteken. Ongeacht de uitkomst van die asielaanvraag. Dan is er daarnaast nog het principe dat mensen niet zomaar teruggestuurd mogen worden."

Griekenland is wanhopig

Griekenland meldt intussen trots dat er bijna geen migranten meer aankomen op de eilanden. Daarnaast nemen de meldingen van dit soort ‘pushbacks’ de afgelopen maanden alleen maar toe. Deze praktijken worden overigens ook ontkend door de Grieken. Volgens Nazar is Griekenland wanhopig, omdat er al veel migranten vast zitten op de eilanden."We zien dat Griekenland erg worstelt met de opvang van vluchtelingen. Ze roepen al langer dat het al langer dat het niet zo gaat."

Mensenrechtenorganisaties, ook Griekse, rapporteren pushbacks al jaren. Er is geen twijfel meer dat ze op grote schaal plaatsvinden, zegt Eva Cossé van mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch in Athene. Het baart haar zorgen dat de Europese Unie erover zwijgt. "De EU en de lidstaten zijn al jaren stil over pushbacks. Daar is wel een verklaring voor: het lost een probleem op voor Europa. Griekenland doet hier het vuile werk voor de Europese Unie en iedereen kijkt weg."

Het Griekse ministerie van Maritieme Zaken zei onlangs wel op een persconferentie dat Griekenland in augustus heeft voorkomen dat 3000 mensen het land konden bereiken. Hij ging niet in op de manier waarop Griekenland dat heeft gedaan. Mensenrechtenorganisaties zien het als extra bewijs dat Griekenland actief bootjes op zee terug duwt naar Turkse wateren.

Griekenland vluchtelingen

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie