Buitenland
NOS

38 doden op bloedigste dag sinds staatsgreep in Myanmar

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. 38 doden op bloedigste dag sinds staatsgreep in Myanmar

Bij demonstraties in Myanmar hebben ordetroepen gister 38 demonstranten gedood, meldt de VN-gezant voor Myanmar, Christine Schraner Burgener. Het gaat om de bloedigste dag in het land sinds op 1 februari de legercoup plaatsvond. "Gister werd ook voor het eerst met een automatisch geweer geschoten. Dat verklaart het hoge dodental", vertelt Anrike Visser in het NOS Radio 1 Journaal.

Video niet beschikbaar

Visser woont in het land en traint lokale journalisten. "Ik denk dat het nog op gaat lopen, want er liggen nog grote aantallen gewonden door het hele land." Op meerdere plaatsen schoten ordetroepen met scherp op burgers, die samen waren gekomen om te demonstreren tegen de staatsgreep. Volgens ooggetuigen werd er nauwelijks gewaarschuwd.

Niet opgeven

Ook vandaag gaan de demonstraties door. "Veel lokale mensen zijn totaal niet bang. Zij zetten op social media berichten: 'Als dit de dag is dat ik afscheid moet nemen van mijn leven, dan is dat zo.' De jongere generatie heeft het gevoel dat hun toekomst op het spel staat."

Visser helpt de lokale journalisten ook. Al overweegt een deel naar het buitenland te trekken. "Er zijn maar weinig journalisten die alle lokale talen spreken, dus die moet je behouden. Als ze allemaal worden gearresteerd of gedood, is niemand meer over om verslag te doen."

myanmar

Blijf op de hoogte van de verkiezingen

Bij NPO Radio 1 volg je alles rondom de Tweede Kamerverkiezingen. De belangrijkste verhalen en het laatste verkiezingsnieuws lees je hier. (Tip: met de NPO Radio 1-app ben je nóg sneller op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.)

Ster advertentie
Ster advertentie