Buitenland
NOS

Rijke Russen in Groot-Brittannië aangepakt: wat betekent dit voor Londen?

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Rijke Russen in Groot-Brittannië aangepakt: wat betekent dit voor Londen?

Veel Russen, al dan niet bevriend met Poetin, streken jarenlang in Londen neer om hun rijkdom veilig te stellen. Ze kochten huizen en investeerden er. Zóveel, dat Londen ook wel Moskou aan de Theems of 'Londongrad' wordt genoemd. Simon Kuper is journalist voor de Financial Times, en vertelt over de gevolgen van de sancties voor deze Russen in NOS Met het Oog op Morgen.

Rijke Russen in Groot-Brittannië aangepakt: wat betekent dit voor Londen?

Parlementair onderzoek

Een parlementair onderzoek stelde twee jaar geleden nog dat Engeland Russische oligarchen met open armen ontvangt, en dat de Russische invloed in het Verenigd Koninkrijk het 'nieuwe normaal' is. Maar nu probeert de Britse regering die elite aan te pakken. "Een heleboel van die mensen zitten daar parttime. Dus je hebt een huis in Moskou, in Zuid-Frankrijk, en eentje in Londen. En ze sturen ook eventueel familieleden daarheen. Zodat ze een basis hebben, mocht het misgaan in Rusland." vertelt Kuper.

Volgens hem bevinden deze mensen zich in allemaal verschillende kringen. "Je hebt mensen aan de top, en daaronder heb je mensen die in de kliek van Poetin zitten, zoals een presentator op staatstelevisie, die heeft daar ook een dure flat."

Te vriend houden

Vaak willen ze hun geld veilig stellen, want ze vertrouwen Poetin niet. "Dit zijn mensen die Poetin redelijk te vriend willen houden, maar ze zien ook dat het met andere oligarchen niet goed is afgelopen. Dus ze parkeren hun geld in Londen, via allemaal ondoorzichtige bedrijfjes. Dus hoeveel geld dat is, is eigenlijk niet te overzien."

Wat doen deze Russen nu met hun bezittingen? "De meesten staan nog niet onder sancties," vertelt Kuper. "Maar wat ze proberen te doen is snel verkopen, voordat er sancties komen. Want als jouw huis wordt gesanctioneerd, kun je het niet verkopen. Ze proberen snel daar weg te gaan, omdat ze bang zijn dat de Britten eindelijk wakker worden."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie