Buitenland
WNL

Videoboodschap Rutte aan Oekraïne: ‘Grote woorden voor iets wat niet waargemaakt wordt’

foto: WNLfoto: WNL
  1. Nieuwschevron right
  2. Videoboodschap Rutte aan Oekraïne: ‘Grote woorden voor iets wat niet waargemaakt wordt’

Journalist Ariana Manduzai is niet erg onder de indruk van de videoboodschap van premier Rutte aan de Oekraïeners. “Het zijn wel hele grote woorden voor iets wat niet waargemaakt wordt”, zegt ze In de Kantine op NPO Radio 1. “Hoe langer wij dit laten gebeuren met zijn allen, hoe meer er kapot wordt gemaakt.”

In de videoboodschap benadrukt Rutte de Nederlandse steun aan Oekraïne. Hij sluit het filmpje af met de Oekraïense strijdkreet waarmee president Zelenski zijn eigen toespraken ook vaak afsluit: “Slava Ukraini”, ofwel: “Glorie aan Oekraïne”.

“Ze zijn al jaren bezig zich los te maken van een agressor. En iedere keer wordt er gezegd: we ondersteunen jullie. Maar ondertussen is het klappen vanaf de zijlijn”, zegt Manduzai over de toespraak.

Haar familie komt uit Oekraïne en is op dit moment op de vlucht. “Ik ben opgelucht omdat mijn familie veilig is, maar er het is veel meer dan dat. Door het kapotmaken van de woningen van de mensen en al die historische gebouwen maak je een geschiedenis en een cultuur kapot”, zegt zij. “En dat is precies wat Poetin wil. Hij wil Oekraïne van de kaart afvegen.”

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie