Naar homepage
Podcast

Podcast De Dag: Sancties, sancties, altijd maar weer sancties

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Podcast De Dag: Sancties, sancties, altijd maar weer sancties

Als de EU de tanden wil laten zien, volgen er altijd sancties. Maar de personen tegen wie ze zijn gericht zijn er meestal niet erg van onder de indruk. Zelden brengen sancties echt verandering tot stand. Waarom staat minister Blok dan te "trappelen van ongeduld" om sancties tegen Wit-Rusland in te voeren?

#683 - Sancties, sancties, altijd maar weer sancties

De lidstaten van de EU willen sancties instellen tegen de Wit-Russische president Loekasjenko, maar zoals dat zo vaak gaat in Brussel: het duurt maar en het duurt maar. Dit keer omdat Cyprus niet akkoord wil gaan voordat er ook sancties tegen Turkije worden ingesteld voor een heel ander conflict. Koehandel met sancties, zo klinkt het, en dat handeltje zal een groot deel van de 2-daagse EU-top in Brussel in beslag nemen. En dat terwijl er breeduit getwijfeld wordt aan de effectiviteit van sancties.

In podcast De Dag legt Bertjan Verbeek, hoogleraar Internationale Betrekkingen aan de Radboud Universiteit, uit wat sancties ondanks alle haken en ogen toch een belangrijk instrument maken. En soms zijn ze ook wél effectief. EU-correspondent Thomas Spekschoor vertelt welke maatregelen er tegen Wit-Rusland op tafel liggen en waarom alles zo lang duurt.

Podcast De Dag

Elke werkdag staat er vanaf 12.00 uur een nieuwe podcast van De Dag klaar op je favoriete podcastplatform. Luisteren kan via de NPO Radio 1 website en app, Spotify, iTunes, Google Podcasts en Stitcher.

Vergeet je niet te abonneren! Dan ontvang je dagelijks een melding wanneer een nieuwe aflevering van De Dag verschijnt.

Ster advertentie
Ster advertentie