Buitenland
NOSNTR

Wie zijn de 'Reichsbürger' die het Duitse parlement wilden bestormen?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wie zijn de 'Reichsbürger' die het Duitse parlement wilden bestormen?

Het was één van de grootste Duitse anti-terrorismeacties in jaren: de actie vandaag waarbij op meer dan honderd plekken invallen zijn gedaan. 25 mensen werden opgepakt, ze zouden van plan geweest zijn het Duitse parlement te bestormen. Veel van hen maken deel uit van de zogenoemde 'Reichsbürger'. Wat is dit voor groep?

De 'Reichsbürger' erkennen het huidige democratische systeem niet, legt correspondent Charlotte Waaijers uit in Nieuws en Co. "Het is een soort verzameling van verschillende groepjes. Maar je kunt ze misschien het best omschrijven als een groep die terug wil naar het Duitsland van voordat de nazi’s aan de macht kwamen, naar het Duitse keizerrijk dus."

De groep bestaat al langer, vervolgt Waaijers. "Maar hij is de afgelopen tijd hard gegroeid. Naar schatting zijn er nu zo’n 20.000 mensen die dit gedachtegoed delen. Een klein deel daarvan is radicaal en rechts-extreem. Dat zijn zo’n 2000 mensen. Zij zijn echt bereid tot geweld of hebben al geweld gebruikt."

Militairen

Onder de mensen die vandaag zijn opgepakt, zitten ook militairen en oud-militairen. "Er werd ook gerekruteerd bij de huidige militaire eenheden, er werd bijvoorbeeld gescout bij kazernes", zegt Waaijers.

Wie zijn de 'Reichsbürger' die het Duitse parlement wilden bestormen?

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie