Buitenland
NOS

Polen stuurt honderden mensen uit Afrika en het Midden-Oosten terug Belarus in

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Polen stuurt honderden mensen uit Afrika en het Midden-Oosten terug Belarus in

Polen krijgt lof voor de opvang van Oekraïners. Wat naar verder het noorden duwt Polen echter wekelijks honderden mensen uit vooral Afrika en het Midden-Oosten terug de grens met Belarus over.

Polen stuurt honderden mensen uit Afrika en het Midden-Oosten Belarus in

“We zien hier de afgelopen weken twee kanten van het vluchtelingenbeleid”, vertelt verslaggever Christiaan Paauwe in het NOS Radio 1 Journaal. Hij was de afgelopen dagen bij de Poolse grens met Belarus. “In het noorden aan de grens met Belarus zien we dat de grens daar zo goed als ze kunnen op slot gedaan wordt voor vluchtelingen vooral uit het Midden-Oosten en Afrika.”

Verschil

Paauwe vindt dat je de verschillende behandelingen goed kan zien op de social media van de grenswacht. “Ze plaatsen dagelijks iets over de verwelkoming van Oekraïense vluchtelingen, maar tegelijkertijd plaatst ook berichten over illegale migranten die ze tegen hebben gehouden.” De mensen uit het Midden-Oosten en Afrika merken het verschil ook heel goed. “Ik sprak met een Irakese vluchteling, die zei heel stellig: mensen met blond haar en blauwe ogen worden nou eenmaal anders behandeld dan wij.”

Grenswacht

“Polen benadert de situatie aan de grens echt als een hybride-oorlog, die gevoerd wordt door het regiem van Belarussische president Loekasjenko en in het verlengde het Kremlin”, vertelt Paauwe. “Dat zegt de grenswacht hier ook. In een verklaring benadrukken ze dat mensen door Belarus naar de grens zijn gebracht en dus niet de verantwoordelijk zijn van Polen.” Daarnaast vertellen de Poolse autoriteiten dat er veel mensen zijn bij deze grens die illegaal de grens over proberen te steken. “De grenswacht zegt dat vluchtelingen die bescherming aanvragen in Polen daar aanspraak op kunnen maken, maar volgens hen willen migranten dit niet. Omdat ze dan in Polen moeten blijven.”

De grenswacht maakt ook een duidelijk onderscheid tussen de vluchtelingen, zegt Paauwe. “De grenswacht omschrijft ze als overwegend economische migranten, die bovendien gewelddadig optreden tegen de politie. Dat laat wel zien hoe ze er over nadenken.”

Opvang

Polen ontvangt ontzettend veel vluchtelingen uit Oekraïne. “Bijna heel Polen is gemobiliseerd. Iedereen die je spreekt is linksom of rechtsom wel betrokken.” Maar mensen worden ontmoedigd om vluchtelingen te helpen die komen vanuit Belarus. “Wat opvalt, is dat de Poolse regering niet wil dat mensen migranten aan de grens met Belarus helpen”, legt Paauwe uit. “Hulpverleners die migranten willen helpen, zeggen dat ze geïntimideerd worden door de politie.”

RJN polen vluchtelingen

Ster advertentie
Ster advertentie