Buitenland
BNNVARA

Chinese stompneusaap begraaft z'n doden

foto: Vroege Vogelsfoto: Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. Chinese stompneusaap begraaft z'n doden

Vroege Vogels-luisteraar Bart Klein Hemmink werkt als leraar in China en maakt daar de meest fantastische fietsreizen. Tijdens de buitenland-special van Vroege Vogels, vertelt hij over zijn tocht in het Yun Ling gebergte en over de bijzondere apensoort die daar leeft.

Chinese stompneusaap begraaft z'n doden

Het Yun Ling gebergte ligt in het westen van China tussen twee belangrijk rivieren; de Mekong die richting het zuiden stroomt en de Yangtze, de langste rivier van Azië. In deze onherbergzame bergen leeft de bruine stompneusaap, een merkwaardige en zeldzame soort. Bart zag deze aap tijdens zijn reis.

foto: Vroege Vogels

Bart Klein Hemmink

Unieke stompneusaap

De bruine stompneusaap leeft van alle apen het hoogst, tot zo'n 4500 meter boven zeeniveau. De soort heeft een dikke vacht tegen de lage temperaturen en is ook aangepast aan de lage zuurstofgehaltes hoog in de bergen.

Erg opmerkelijk is de manier waarop deze bergaap met z'n doden omgaat. Ze worden namelijk onder takjes, bladeren en soms ook aarde 'verstopt'. Dit zouden ze kunnen doen om minder aandacht van roofdieren te trekken, maar zou ook een vorm van sociaal gedrag kunnen zijn. Deze apen zijn namelijk enorm sociaal.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie