Buitenland

Vroege Vogels gaat de wereld over!

foto: Vroege Vogelsfoto: Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. Vroege Vogels gaat de wereld over!

Ze komen uit Antarctica, Guinee-Bissau of 'gewoon' uit Italië: Vroege Vogels-fans wonen over de hele wereld. En als het even kan, luisteren ze vanuit daar ook naar het radioprogramma. Vroege Vogels maakt deze zondag een uitstapje naar al die landen. Niet door er naartoe te vliegen, maar door in de uitzending met hen te bellen over hun plaatselijke natuurverhalen. Er zijn zelfs een paar luisteraars die zich als correspondent hebben opgeworpen en ons laten meegenieten van wat ze daar meemaken.

We gaan helemaal naar de andere kant van de wereld, naar het zuiden van Nieuw-Zeeland. Hier woont Lisa van Beek. Ze zet zich sinds een paar jaar in voor de bescherming van een hele zeldzame Nieuw-Zeelandse vogel: de takahe. De takahe is een soort ral-achtige vogel en is vrij onbekend, er zijn er nog maar een paar honderd van op aarde. Hij kan niet vliegen, en is daarom erg gevoelig voor roofdieren zoals ratten, hermelijnen en zwerfkatten. Deze zijn met de ontdekkingsreizigers op het eiland gekomen, en zorgen voor grote problemen op het eiland.

Toscane

Jose Hermens is jarenlang boswachter geweest bij Natuurmonumenten in Limburg, maar verhuisde onlangs naar een ecologisch beheerd landgoed in Toscane. Daar kan ze als boswachter net zo goed haar neus ophalen als in Limburg. Het stikt er van de wilde zwijnen, die, anders dan in Nederland overal door het landbouwgebied rondlopen. Ook de wolf heeft ze al op het landgoed mogen verwelkomen. Ze neemt ons mee tijdens een wandeling over het terrein. Ze komt verschillende varens tegen die daar op de muur van een oud middeleeuws karrespoor groeien, en een korstmos met een wel heel leuke naam: het frietzakbekermos.

Antarctica

Ingeborg Klarenberg is promoverend Poolecoloog aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Voor veldwerk reisde ze al eerder voor langere tijd af naar IJsland om de biodiversiteit op het land te onderzoeken. Dan kun je denken aan mossen en korstmossen, maar ook springstaarten, mijten en bacteriën worden onderzocht. Door de 'terrestrische biodiversiteit' beter in kaart te krijgen kunnen natuurbeschermers ook beter bepalen hoe de natuur in Antarctica beschermd moet worden. Daarnaast is Ingeborg natuurfotograaf.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie