Buitenland
KRO-NCRV

'Samenwerking met China totaal verbieden absoluut onnodig'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Samenwerking met China totaal verbieden absoluut onnodig'

Weiger je alle Chinese promovendi, dan snijden we onszelf in de vingers. Dat zegt Chinakenner Ingrid d’Hooghe bij Spraakmakers.

Ja, dat universiteiten terughoudend zijn in de samenwerking met het Aziatische land, dat snapt ze wel. "Af en toe moeten we ook nee zeggen tegen samenwerking omdat de risico’s te groot zijn."

Nederlandse universiteiten blijken steeds terughoudender met het toelaten van Chinese beurspromovendi. Wanneer deze onderzoeksstudenten een beurs vanuit de Chinese overheid krijgen, moeten ze trouw zweren aan de communistische partij en na hun PhD moeten ze minimaal twee jaar terug naar China.

Kankeronderzoek

Maar samenwerking "totaal verbieden" is "absoluut niet nodig", vindt de sinoloog, onderzoeker en hoofd van het Clingendael China Centrum. "Want dan gooi je het kind met het badwater weg."

Ze wijst op verschillende onderzoeksterreinen waar China heel ver in is: kankeronderzoek, duurzaamheid en voedselveiligheid bijvoorbeeld. "Er zijn een heleboel terreinen waar je heel veilig kan samenwerken en waar dat ook eigenlijk heel goed gaat."

Ook Iran

Chinese studenten bij bepaalde studies weigeren is "juridisch lastig", maar niet onmogelijk. Ze vertelt dat de overheid aan een checklist met risico’s werkt - overigens niet alleen voor China, maar ook voor andere 'gevarenlanden.' Breder kijken dan China vindt ze belangrijk. "Het gaat niet alleen om China, ook Iran en Turkije in sommige gevallen."

Luister ook de Argos-podcast 'Vriend of Vijand' over kennisspionage op universiteiten:

Vriend of vijand

Vriend of vijand

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie