Buitenland
NOSNTR

Wat doet VN-gezant Sigrid Kaag om de wederopbouw in Gaza te realiseren?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat doet VN-gezant Sigrid Kaag om de wederopbouw in Gaza te realiseren?

Bij een conferentie in Jordanië over humanitaire hulp aan Gaza was Sigrid Kaag aanwezig, als VN-gezant. Sigrid Kaag is sinds haar vertrek uit Den Haag verantwoordelijk vanuit de Verenigde Naties als coördinator voor humanitaire hulp en wederopbouw in Gaza. Correspondent Daisy Mohr sprak met haar over de onzekere toekomst van Gaza.

Rol Kaag als VN-gezant voor wederopbouw Gaza

Video niet beschikbaar

De 'Hel op aarde' noemt Kaag de situatie in de Gazastrook. Als VN-gezant coördineert ze de wederopbouw van Gaza, maar dit proces gaat lang duren. "De staat van vernietiging is dusdanig dat je mensen geen valse belofte kan doen. Hoe langer het duurt, hoe moeilijker het wordt voor de mensen daar." aldus Kaag.

De gesprekken over de hulp aan Gaza vinden binnenskamers plaats. Kaag onderhoudt goede contacten met het Israëlische kabinet en verschillende ministers van Buitenlandse Zaken. Over alles wat ze doet legt ze verantwoording af aan de VN-Veiligheidsraad.

Humanitaire hulp

Het is lastig om humanitaire hulp te faciliteren in Gaza. In de afgelopen maanden is Kaag al vijf keer in Gaza geweest om de situatie met eigen ogen te zien. Dat is ook volgens haar de manier om dit aan te vliegen: "Als je daar echt iets wil betekenen, dan moet je daar zoveel mogelijk zijn." Later deze maand zal ook daarom een kantoor van de VN openen in Gaza.

Conferentie

Tijdens de conferentie in Jordanië waren veel regeringsleiders aanwezig. Opvallend was dat de Amerikaanse minister Blinken 400 miljoen euro heeft toegezegd aan humanitaire hulp in Gaza. Ook noemde hij dat Israël er meer aan moet doen om burgerslachtoffers te voorkomen. Een concreet antwoord op wat dit daadwerkelijk gaat opleveren voor de burgers van Gaza, is nog niet gegeven.

Ster advertentie
Ster advertentie