Buitenland
NOS

Schade in Pakistan door overstromingen rond de 30 miljard dollar

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Schade in Pakistan door overstromingen rond de 30 miljard dollar

Pakistan heeft zo'n 30 miljard euro nodig om de schade van overstromingen te herstellen. Dat zegt VN-chef Guterres die naar Pakistan is gereisd om de schade met eigen ogen te bekijken.

Pakistan heeft dringend meer hulp nodig

Sinds juni zijn er overstromingen door hevige regenval. Een derde van het land staat onder water en duizenden kilometers aan wegen zijn verwoest, net als bruggen, scholen en ziekenhuizen. Meer dan drie miljoen inwoners zijn getroffen, zeker duizend zijn om het leven gekomen.

Volgens Carmen van Heese van Unicef komt de eerste noodhulp inmiddels op gang. "We hebben nu meer dan 80.000 kinderen kunnen bereiken met veilig drinkwater, dus het komt langzaam op gang." Maar er zal nog veel meer nodig zijn, zegt ze daarbij. "Miljoenen mensen zijn getroffen, die aan de kant van de weg zitten en in een heel moeilijke situatie proberen te overleven. De regering, het leger, alles is gemobiliseerd. Maar een gebied zo groot als het Verenigd Koninkrijk staat onder water, daar is geen enkel land op voorbereid."

VN-chef Guterres doet een oproep aan de hele wereld om Pakistan te steunen. "Internationale steun voor Pakistan is niet zozeer een kwestie van solidariteit, maar vooral van gerechtigheid", zei hij.

Ster advertentie
Ster advertentie