Buitenland
VPRO

Illegale praktijken bij de Griekse muur? 'Sommige migranten zijn spoorloos verdwenen'

foto: Sven Torfinn
  1. Nieuwschevron right
  2. Illegale praktijken bij de Griekse muur? 'Sommige migranten zijn spoorloos verdwenen'

Aan de randen van Europa rijst een groot hek op. Dat hek moet migranten bij de Griekse grens tegenhouden, maar die lopen er gewoon omheen. Eenmaal aan de andere kant krijgen zij te maken met illegale pushbacks. Volgens de Griekse advocaat Valantis Pantsidis is dat zelfs eerder de regel dan een uitzondering.

Voor zo’n 600 euro per maand werken bouwvakkers aan de bouw van het hek. ''De ironie is dat het Turkssprekende Grieken zijn, moslims, die notabene zelf eeuwenlang in dit grensgebied hebben gewoond'', zegt Bram Vermeulen, die voor Frontlinie naar het gebied afreisde.

Frontlinie: het nieuwe IJzeren Gordijn in Griekenland

Hulp van vissers en jagers

Wie vanaf een afstandje kijkt, ziet een kolossaal bouwwerk. Maar in werkelijkheid dekt het hek slechts veertig kilometer van de tweehonderd kilometer lange grensrivier, de Evros. ''Je kunt er misschien niet overheen, maar je kunt er wel omheen'', vertelt Vermeulen.

Voor alle onbewaakte delen hebben de Grieken de hulp van vissers en jagers ingeroepen. ''We zijn de ogen en de oren van de regio'', zegt één hen. ''We houden alles in de gaten en zorgen dat migranten de grens niet oversteken.'' Als dat toch gebeurt, waarschuwt de burgerwacht de politie, die de migranten illegaal terugduwt.

chevron right
chevron right
foto: Sven Torfinn
Bram Vermeulen bij de Griekse muur

Spoorloos verdwenen

Advocaat Valantis Pantsidis zegt aanwijzingen te hebben dat de methodes die daarbij worden gebruikt het daglicht niet kunnen verdragen. Volgens hem verdwijnen sommige migranten spoorloos. ''Zij worden gedwongen terug naar Turkije te gaan. Als ze daar in handen komen van Turkse autoriteiten kunnen ze in de gevangenis belanden. Van sommigen heb ik nooit meer iets gehoord.''

Hoewel de Griekse autoriteiten ontkennen dat deze pushbacks plaatsvinden, doen de beweringen van migranten anders vermoeden. ''Sommigen hebben de ronde al zo vaak gemaakt dat ze precies weten waar de politie hen staat op te wachten'', aldus Vermeulen.

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie