Cultuur & Media
NTR

Laura Jansen: 'De crisis op Lesbos maakte mijn muzikale carrière onbelangrijk'

foto: Laura Jansenfoto: Laura Jansen
  1. Nieuwschevron right
  2. Laura Jansen: 'De crisis op Lesbos maakte mijn muzikale carrière onbelangrijk'

Zangeres Laura Jansen had groot succes met haar album Bells en reisde met Armin van Buuren de wereld over: 55 landen in een jaar. Voor Laura een "ongelofelijk Janet Jackson-documentaire" waarin ze verzeild was geraakt. Nu bijna tien jaar later vertelt ze in Kunststof Maandag over de enorme ommekeer die in haar leven en carrière kwam. En ze heeft iemand meegenomen die deze ommekeer op enige afstand heeft kunnen volgen: Glen Faria.

Kunststof Maandag met Laura Jansen en Glen Faria  - Kunststof

'Ik werd weggeblazen'

Glen leerde Laura Jansen kennen dankzij 'Use somebody', haar succesvolle cover van het nummer van King of Leon. Glen: "Ze hypnotiseerde me met dat nummer op de piano. Ik werd helemaal weggeblazen." Toch komen ze uit hele verschillende hoeken van de muziek. Laura Jansen: "Ik werd benaderd door Glen, hij wilde heel graag samen iets doen. Als ik erop terugkijk was de hiphopscene veel zelfstandiger en creatiever dan de popscene die ik kende. Ik vond dat heel inspirerend." Samen namen ze in 2013 het nummer 'Stapje terug' op, dat ik op het debuutalbum van Glen Faria (MC Fit) verscheen.

Vluchtelingen op Amsterdam Centraal Station

In datzelfde jaar begon de vluchtelingencrisis. Vanuit Syrië kwamen stromen mensen naar Europa. Laura besloot ze te gaan helpen. "Er kwamen steeds meer berichten over mensen die strandden op Amsterdam Centraal Station. Ik ging ernaartoe met een tas vol bananen." Later kwamen daar snoep, opladers en speelgoed bij. Glen ging ook. Het was een ingewikkelde situatie. "We beseften toen niet hoe erg het voor die mensen was, dat we op ze afstapten. Ze waren doodsbang voor de politie, voor uniformen."

Laura besloot naar Lesbos te gaan om daar verder te helpen. Voor tien dagen. Het werd tweeëneenhalf jaar. "Zodra ik daar aankwam, was mijn muzikale carrière niet meer belangrijk. Ik bleef."

Ze had een intensieve tijd op het eiland, maar er kwamen angstaanvallen en er volgde een enorme terugslag. Terug in Berlijn duurde het voor Laura zeker een jaar om weer te herstellen en zich te herpakken. Nu verschijnen er tegelijk een plaat 'We saw a light' en een boek waarin ze haar ervaringen heeft opgetekend: 'Wij zagen een licht – Berichten vanuit Lesbos'.

'Ik heb vertrouwen in de mensheid'

"Ik zou nooit kunnen doen wat jij hebt gedaan", zegt Glen tegen de zangeres. "Voor iemand die jou goed kent is het moeilijk om het boek te lezen. Het is zó intens en gedetailleerd. Vanaf het eerste hoofdstuk word je erdoor gepakt."

Laura: "Ik vind het belangrijk om de persoonlijke verhalen te vertellen over de mensen die ik daar heb leren kennen, juist aan diegenen die door alle meningen niet meer weten wat ze van de vluchtelingensituatie moeten denken. Ik heb zoveel jonge mensen ontmoet, zó vol van levenskracht. Ik heb vertrouwen in de mensheid."

The Island

Laura Jansen Zangeres speelt live in Kunststof Maandag het nummer The Island van haar nieuwe album We Saw a Light. Ze wordt begeleid door gitarist JP Hoekstra en drummer Bram Hakkens.

The Island

Kunststof Radio

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19:30 en 20:30 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie