Buitenland
VPRO

Politie, drones en een muur om de Griekse grens te bewaken: waar zijn de migranten?

foto: Ozan Kose / AFPfoto: Ozan Kose / AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Politie, drones en een muur om de Griekse grens te bewaken: waar zijn de migranten?

Een muur, drones, politie en het leger. Geen middel wordt door de Grieken geschuwd bij de bewaking van de grens met Turkije. Uit angst voor grote stromen migranten, bouwden de Grieken een 26 meter lange muur. Maar waar zijn de migranten? Correspondent Bram Vermeulen ging voor Bureau Buitenland op zoek in het Griekse grensgebied, maar kwam in twee weken tijd geen migrant tegen.

"Een totaal ander beeld dan in 2012, toen ik migranten gewoon op straat tegenkwam, veel van hen zag ik op stations wachten op de trein naar Athene", vertelt Vermeulen in Bureau Buitenland. Maar nu zag hij er niet één. "Niet op stations, niet bij het politiebureau en niet in de velden. Geen vluchteling, geen migrant, niet één."

Frontlinie: de Griekse muur

Afschrikken

Maar waarom dan toch die muur? Die is volgens de Grieken vooral bedoeld om af te schrikken. Vorig jaar maart werd de grensovergang tussen Griekenland en Turkije bestormd. "Tienduizenden migranten kwamen ineens bij de grens aan en probeerden die over te steken. Op beelden die we achteraf hebben kunnen zien, is duidelijk te zien dat daar ook de Turkse politie bij betrokken was, die traangas schoot naar de Grieken." Er lijkt sprake te zijn geweest van een vooropgezet plan om de Grieken angst aan te jagen, met als gevolg dat er nu een groot hek verschijnt aan de grens.

En die fysieke scheiding heeft voor de bewoners van de grensregio directe gevolgen. "Je ziet dat de Grieken en de Turken die in het grensgebied wonen onderdeel worden van een politieke strijd die zich in de hoofdsteden afspeelt." Maar niet alleen de bewoners merken de gevolgen.

"De harde Griekse aanpak heeft ook directe gevolgen voor de migranten. Die steken namelijk niet meer direct de grens naar Griekenland over, maar reizen vanuit Turkije via Bulgarije naar Griekenland. Op de laatste dag kwamen we een groep Afghaanse vluchtelingen tegen, die bond en blauw was geslagen door de Bulgaarse politie en de grens naar Griekenland over geduwd waren. Sommige van hen hadden de ronde al tientallen keren gemaakt en verwachtten ook nu weer terug naar Turkije gestuurd te worden."

Beeldvorming

De harde Griekse migratiepolitiek hangt volgens Vermeulen af van beeldvorming van bepaalde momenten, bijvoorbeeld de grote migratiestroom richting Duitsland in 2015. "Dat moment wordt steeds gebruikt in de discussie over migratie, maar als je nu naar de Griekse grens zou reizen, zie je dat dat beeld helemaal niet meer bestaat."

Toch is het huidige beleid daarop gebaseerd en de Grieken zijn er blij mee. "Iedereen die ik sprak, was blij dat de muur er nu komt. Mensen hebben in ieder geval het gevoel dat iemand iets voor hen doet."

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie