Buitenland
WNL

Mart de Kruif: 'Verdedig Oekraïne niet vanaf NAVO-grondgebied'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Mart de Kruif: 'Verdedig Oekraïne niet vanaf NAVO-grondgebied'

Oud-commandant der Landstrijdkrachten Mart de Kruif vindt het geen goed idee als de NAVO het Oekraïense luchtruim gaat beschermen vanaf NAVO-grondgebied. "We doen dan net alsof de NAVO wordt aangevallen. Dan krijgen we een rare politieke situatie", zegt hij in Sven op 1.

Video niet beschikbaar

De Kruif reageert op een suggestie van CDA-Tweede Kamerlid Derk Boswijk dat luchtverdediging op Pools grondgebied voor bescherming van burgers in het West-Oekraïense Lviv kan zorgen. Raketten en drones kunnen met deze geografische tactiek eenvoudiger uit de lucht worden gehaald, stelt Boswijk. De suggestie van de CDA'er kan op kritiek rekenen, waaronder van BBB-leider Caroline van der Plas. "Wil CDA nou NAVO rechtstreeks betrekken bij oorlog Oekraïne? En dan vanaf grondgebied EU? Wat??", reageert zij op X.

Boswijk vertelt dat alleen drones en raketten worden neergehaald en geen straaljagers, zodat het Westen niet direct met Rusland in conflict komt. De Kruif oppert als het Oekraïense luchtruim vanuit NAVO-grondgebied verdedigd wordt, het een verdere stap betekent richting een directe confrontatie met Rusland. "De afweer die je hebt, zou ik daarom naar Oekraïne brengen en niet in Polen laten staan."

Groot offensief

Daarnaast is de kans groot dat Rusland een groot offensief tegen Oekraïne start. "De eerste tekenen zijn er al", ziet De Kruif. Rusland zal zo'n 50.000 tot 100.000 man naar Oekraïne sturen, verwacht hij. "Oekraïne gaat een tegenoffensief starten met de meest capabele middelen die ze hebben, waaronder tanks en pantservoertuigen. Dit zal waarschijnlijk plaatsvinden in de Donbas."

Het gaat een intensieve zomer worden op Oekraïens grondgebied, voorziet de oud-commandant. De oorlog wordt volgens De Kruif gewonnen op tijd en wil. "Wie is er het langst toe bereid om dit lijden te dragen? Dat is degene die de oorlog uiteindelijk wint."

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie