Binnenland
WNL

Sam was 1,5 jaar verslaafd aan flakka: 'Woonde 4 hoog en dacht nog steeds dat men mij in de gaten hield'

foto: WNLfoto: WNL
  1. Nieuwschevron right
  2. Sam was 1,5 jaar verslaafd aan flakka: 'Woonde 4 hoog en dacht nog steeds dat men mij in de gaten hield'

De designerdrug flakka is in opkomst in Nederland. Met name in de regio Zeeland-West-Brabant is flakka in opkomst. Sam Fijneman kwam in 2017 voor het eerst in aanraking met de drug. Ze raakte anderhalf jaar verslaafd en haar leven hing voor een lange tijd aan een zijden draadje, vertelt ze in de podcast Het Misdaadbureau.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Fijneman kwam in 2017 aanraking met flakka in de GHB-scene. "Dat middel was toen best wel heftig. Dat gebruik je niet zomaar dagelijks. Het was meer iets voor een keer tussendoor", vertelt ze.

Ze gebruikte destijds ook andere middelen, zoals basecoke, speed en GHB. "Ik gebruikte zwaar en was dakloos. Die drug was toen in de scene, dus af en toe nam ik een trekje van andere gebruikers."

Goedkoop te krijgen

Alex van Dongen van verslavingsinstelling Novadic-Kentron vertelt dat de grote groep flakka-gebruikers veelal mensen zijn die al een verslavingsverleden hebben. Zij stappen vaak over van bijvoorbeeld coke op het betaalbare flakka. "Sommigen vinden het niet fijn eens te om het te gebruiken, maar op de een of andere manier kunnen ze er niet mee stoppen."

Dat merkte Fijneman ook. Ze kon makkelijk aan de designerdrug komen. Eerst via dealers en later via tal van websites waar ze het goedkoop kon bestellen.

'Het is een aanslag op je lichaam'

Al snel ervaarde ze de negatieve kanten van flakka. "Je hebt heel veel gewichtsverlies. Het gaat in je huid en haar zitten. Mijn huid zag er niet meer uit. Ik had overal vlekken in mijn gezicht en wondjes op mijn armen", vertelt ze. "Je doet zo'n grote aanslag op je lichaam, dat het lijkt alsof je drie keer corona hebt gehad. Je bent totaal uitgeput."

Naast gewichtsverlies kreeg Fijneman ook te maken met paranoïde achtervolgingsgedachten. "Ik durfde niet meer overdag over straat. Ik ging alleen naar de winkel voor het broodnodige."

#18 - Het Misdaadbureau: ‘Zombiedrug’ flakka levensgevaarlijk: ‘Ik was paranoia, durfde geen geluid meer te maken in mijn eigen huis’ (S03) - Het Misdaadbureau

'Diepe waanzin'

Ze zat "in diepe waanzin", vertelt ze zichtbaar geëmotioneerd. "Ik woonde vierhoog en dacht nog steeds dat mensen mij in de gaten hielden. Ik hield de gordijnen dicht en was alleen nog maar aan het gebruiken."

De eerste keer was flakka nog een prettige ervaring. "In het begin is die rush natuurlijk hartstikke fijn. Tenminste, een gebruiker gebruikt meestal een upper en een downer. Mijn downer was alcohol en medicatie. Daar heb ik misbruik van gemaakt. Dat gaat een tijdje goed, maar daarna wil je eigenlijk helemaal niet meer gebruiken."

"Jaren later ben ik helemaal de afgrond ingezakt en ben ik naar een kliniek gegaan", vertelt ze. Daar heeft ze elf maanden gezeten om er weer een beetje bovenop te komen. Inmiddels gaat het beter met haar en geeft ze voorlichting over drugsgebruik.

Het Misdaadbureau

Een wekelijks actueel onderzoeksprogramma naar misdaad in Nederland. Daarbij is misdaad in de regio het vertrekpunt, waar de onderzoeksredactie bredere patronen en trends blootlegt.

Stuur jouw verhaal, tip of vraag naar de redactie van Het Misdaadbureau. Je kunt onze redactie een (audio)-bericht whatsappen via 06 57832894.

Ster advertentie
Ster advertentie