Politiek
WNL

LTO-voorman roept BBB dringend op: 'Vecht niet tegen opschorten derogatiebeschikking'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. LTO-voorman roept BBB dringend op: 'Vecht niet tegen opschorten derogatiebeschikking'

Voorzitter Melkveehouderij bij LTO Nederland Erwin Wunnekink roept de BoerBurgerBeweging op om niet het gevecht aan te gaan tegen het opschorten van de derogatiebeschikking in 2026. Volgens Wunnekink moet de BBB juist tijd vrijmaken om plannen te smeden. "Tot die tijd zeggen wij: schuur zo dicht mogelijk tegen die derogatiebeschikking aan. Probeer te leveren op de punten die daarin staan."

Erwin Wunnekink (LTO-voorman) roept BBB dringend op: 'Ga niet het gevecht aan tegen opschorten derogatiebeschikking' (29 april 2024) - WNL Haagse Lobby

Het afschaffen van de derogatiebeschikking houdt in dat vanaf 2026 boeren aan Europese maximumvoorwaarden moeten voldoen qua uitrijden van dierlijke mest. De Nederlandse melkveehouderij dreigt hierdoor ten onder te gaan.

Uit onderzoek van LTO bleek deze maand dat van 1400 melkveehouders driekwart financiƫle problemen voorziet door de aanhoudende problematiek. Ruim 40 procent is bang geen afnemer te kunnen vinden voor de mest, omdat daar torenhoge kosten aan verbonden zijn.

Spagaat

Als melkveehouders hun mest niet meer kwijtkunnen, worden ze volgens Wunnekink in een onmogelijke spagaat geduwd. "Of boeren ruimen 30 tot 50 procent van hun koeien op, dan is het sowieso voorbij, of ze begaan bewust een milieudelict in de hoop dat het goed gaat", legt hij uit in WNL Haagse Lobby.

Volgend jaar komt de klap met de hamer, voorspelt Wunnekink. "Dan is de afbouw op zijn hoogst. Dan kan de mest fysiek niet weg." Mochten melkveehouders tegen de regels in alsnog hun mest uitrijden om financieel overeind te blijven, is de kans groot dat ze alsnog tegen de lamp lopen als de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit NVWA langskomt. "Dan heb je een ton boete en ben je evengoed weg met je bedrijf."

Wunnekink pleit voor zekerheid. "Wij willen zicht hebben op de komende twee jaar, dat je zekerheid hebt dat de individuele ondernemers niet in een spagaat worden gezet. Dat ze niet de keuze hoeven te maken of ze fraude moeten gaan plegen of dat ze failliet gaan omdat ze hun koeien moeten inleveren."

Luister WNL Haagse Lobby in je favoriete podcast-app

Wil je WNL Haagse Lobby in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de podcast.

Gerelateerde podcast

WNL Haagse Lobby

WNL Haagse Lobby

Ster advertentie
Ster advertentie