Buitenland
NOS

Half miljoen mensen in Malawi dakloos door orkaan Freddy

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Half miljoen mensen in Malawi dakloos door orkaan Freddy

In Malawi wordt nog steeds gezocht naar honderden vermisten, sinds orkaan Freddy anderhalve week geleden over het zuiden van het land raasde. Zeker 500 mensen kwamen om het leven door modderstromen en ongeveer een half miljoen inwoners zijn dakloos geworden. Lisanne Glas is arts en werkt samen met haar partner in een missie-ziekenhuis in de stad Mulanje, vlak bij het rampgebied. Ze vertelt over de situatie daar in het NOS Radio 1 Journaal.

"We zijn nu vooral aan het kijken hoe groot de problematiek is per locatie", vertelt Glas. "Het verschilt heel erg per plek. Sommige gebieden zijn enorm hard getroffen, hele dorpen zijn daar weggevaagd."

Tienduizenden mensen dakloos

Volgens Glas zijn ook de hulpvoorzieningen op verschillende plekken verwoest: "De latrines zijn bijvoorbeeld ingestort, wat natuurlijk verschrikkelijk is." Behalve in Malawi heeft Freddy ook in buurlanden als Madagaskar en Mozambique een ravage aangericht. Naar schatting tienduizenden mensen zijn dakloos geworden.

"De regeringsziekenhuizen hebben samen met de WHO veel onderzoek gedaan naar waar de hulp het meeste nodig is, dus daar is nu een goed beeld van", aldus Glas. Samen met hulpverleners gaat Glas langs de verschillende opvangkampen die zijn ingericht: "We brengen bijvoorbeeld voedsel en chloor om het water te kunnen desinfecteren."

In totaal zijn er 130 kampen in het district van Glas: "Dat zijn er natuurlijk ontzettend veel, daarom hebben we hebben ze onderverdeeld. Wij bieden nu hulp aan 7 kampen, waar we dagelijks naartoe gaan."

Cholera-uitbraak

Ondanks dat de storm de Afrikaanse oostkust heeft verlaten, wordt gevreesd dat het dodental verder op zal lopen. Grote gebieden staan onder water door extreme regenval en modderstromen. Ook is er in Malawi een cholera-uitbraak.

Daarom wordt nu vooral noodhulp geboden: "Het gaat ook echt om voedsel, medische hulp, dekens, anti malaria-middelen. Na twee maanden willen we kijken naar hulp voor op de lange termijn: hoe kunnen mensen straks weer naar hun eigen huis. Maar het grootste probleem blijft klimaatverandering. Daarom moet er veel meer klimaatresistent gebouwd worden."

Nog steeds honderden vermisten in Malawi door orkaan Freddy

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie