Binnenland

Sint-Maarten wacht nieuwe orkaan

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Sint-Maarten wacht nieuwe orkaan

Na de bovenwindse eilanden was vannacht Cuba aan de beurt. Hoeveel schade orkaan Irma daar heeft aangericht is nog niet bekend. Sint-Maarten maakt zich intussen op voor een nieuwe orkaan. Weerdeskundigen voorspellen dat de gevolgen rampzalig kunnen zijn.

Irma is vannacht aan land gekomen in Cuba als een orkaan van de zwaarste categorie. Op de Camaguey-archipel aan de noordkant van het eiland werden windsnelheden gemeten van 260 kilometer per uur, zegt het Amerikaanse orkaancentrum NHC. Er zijn nog geen berichten over de schade die Irma in Cuba heeft aangericht. Wel zijn er overstromingen gemeld door de hevige regenval die de orkaan met zich meebrengt.

Persbureau AFP meldt na een rondvraag bij de Cubaanse autoriteiten dat bijna een miljoen mensen hun huis hadden verlaten voordat de orkaan aan land kwam. Zij schuilen bij familie of zitten in een opvangcentrum. Na Cuba trekt orkaan Irma verder naar de Amerikaanse staat Florida, waar hij in de nacht van zaterdag op zondag aankomt.

Florida maakt zich op voor de komst van orkaan Jose. Foto: ANP

Florida wil in totaal 5,6 miljoen mensen evacueren om Irma

Florida heeft 5,6 miljoen mensen opgeroepen om de staat te verlaten vanwege de komst van orkaan Irma. Dat is meer dan een kwart van de totale bevolking. De verwachting is dat Irma aan het eind van het weekend aan land komt in de VS. De orkaan was, nadat hij in Sint-Maarten een ravage had veroorzaakt, even afgezwakt tot een orkaan van de vierde categorie, maar is nu weer gegroeid naar de hoogste categorie.

De gouverneur noemt het de gevaarlijkste en grootste storm die Florida ooit heeft meegemaakt. "We hebben weinig tijd. Vertrek nu", riep hij op.

Sint-Maarten

Inwoners van de Caribische eilanden die zwaar werden getroffen door Irma, waaronder Sint-Maarten, maken zich op voor de volgende orkaan die al klaarligt op de Atlantische Oceaan.

José valt inmiddels in categorie 4, de op een-na-hoogste. Orkaancentrum NHC heeft windsnelheden gemeten van 250 kilometer per uur.

Deze nieuwe orkaan zal volgens de verwachting de komende nacht rond 02.00 uur (lokale tijd) ten noorden van Sint-Maarten langstrekken. In Nederland is het dan 08.00 uur.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

NPO Radio 1 brengt elk half uur een nieuws update over het rampgebied. Met daarin reacties van deskundigen, reportages en ooggetuigen verhalen uit de getroffen gebieden en de laatste weersvoorspellingen. Ben je zelf ooggetuige? Stuur ons dan een app of mail ons.

Luisterhierhet laatste nieuws op NPO Radio 1

Meer over Jose en Irma:

Orkaan Jose wint verder aan kracht

Ster advertentie
Ster advertentie