Buitenland
NOS

Een dag na orkaan Ida in de VS, miljoenen huishoudens zonder stroom

foto: PATRICK T. FALLON / AFPfoto: PATRICK T. FALLON / AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Een dag na orkaan Ida in de VS, miljoenen huishoudens zonder stroom

Het is nog steeds niet duidelijk hoeveel slachtoffers orkaan Ida in de Amerikaanse staat Louisiana heeft geëist. Officieel staat het dodental nog op één, maar gouverneur Edwards houdt rekening met veel meer slachtoffers. Hij zegt dat de situatie "catastrofaal" is.

Correspondent Lucas Waagmeester is in het getroffen gebied. In het NOS Radio 1 Journaal vertelde hij dat de hele stad New Orleans nog altijd zonder elektriciteit zit. ''Miljoenen huishoudens zitten zonder stroom. Dat betekent dat ook bedrijven en hulpdiensten geen stroom hebben.''

Video niet beschikbaar

Ida kwam gisteravond aan land in Louisiana als een van de krachtigste orkanen ooit gemeten op het Amerikaanse vasteland, met windsnelheden van zo'n 230 kilometer per uur. Het National Hurricane Center (NHC) classificeerde Ida als een orkaan van categorie 4, de een na zwaarste categorie.

Schade

Grote gebieden zijn overstroomd en in de plaats Alliance is een dijk doorgebroken. Reddingswerkers proberen met honderden bootjes bewoners van getroffen huizen te bereiken. Ook zijn helikopters ingezet. Veel gebouwen zijn verwoest, waaronder vier ziekenhuizen. Ook zijn wegen beschadigd, waardoor het reddingswerk bemoeilijkt wordt.

Herstel

Het herstellen van de schade aan gebouwen en infrastructuur gaat sowieso lang duren. Gouverneur Edwards houdt rekening met "mogelijk enkele maanden".

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie