Buitenland
NOS

Is de Saudische kroonprins Mohamed Bin Salman nu weer welkom in het Westen?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Is de Saudische kroonprins Mohamed Bin Salman nu weer welkom in het Westen?

Met alle egards werd de Saudische kroonprins Mohamed Bin Salman gisteravond ontvangen in Parijs. De Franse president Macron verwelkomde hem hartelijk bij het Elysée-paleis en schudde hem langdurig de hand. Bin Salman was jarenlang een internationale paria, vanwege de brute moord op de Saudische journalist Kashoggi, waar hij verantwoordelijk voor wordt gehouden. Waarom wordt hij nu weer ruimhartelijk ontvangen?

Is de Saudische kroonprins Mohamed Bin Salman weer welkom in het Westen?

Video niet beschikbaar

“Het zijn mooie weken voor de kroonprins. Hij is ook net in Griekenland geweest waar hij goede zaken heeft gedaan”, vertelt Midden-Oosten-correspondent Daisy Mohr in het NOS Radio 1 Journaal. “Dit komt eigenlijk allemaal door de oorlog in Oekraïne, dat heeft ervoor gezorgd dat er snelle toenadering is gezocht om de energieprijzen omlaag te krijgen.”

Mensenrechten

“Mensenrechtenorganisaties zijn natuurlijk woedend over het bezoek. Dat hebben ze gisteren ook laten horen. Ze vinden het absoluut niet kunnen dat de kroonprins zo hartelijk en groots wordt ontvangen na alles wat er is gebeurd”, legt Mohr uit. “Amnesty spreekt zicht uit, de vrouw van Kashoggi heeft zich uitgesproken, maar ja daar lijkt het allemaal nu even niet om te gaan.”

“Er is beloofd dat er over gesproken zal worden, maar het gaat hier om economische en politieke belangen. Macron zei eerder al dat Saudi-Arabië te belangrijk is om te negeren.”

Kroonprins

“Het is zijn vader Salman die nog altijd de koning is, maar hij is oud, ziek en kan niet zo heel veel meer. Dus het is eigenlijk Mohamed die de touwtjes in handen heeft. Het lijkt sowieso een kwestie van tijd voordat hij koning zal worden. Hij is pas 36, dus als dat eenmaal zo is, is de kans groot dat dat tientallen jaren zo zal zijn.”

“Hij doet al heel veel. Voor de massa heeft hij in Saudi-Arabië de afgelopen tijd veel veranderingen doorgevoerd. Maar voor critici, en dat hebben we gezien, is het alleen maar lastiger geworden. Hij duldt geen tegenspraak. Zijn tegenstanders heeft hij min of meer uitgeschakeld. Veel critici zitten vast. Dus we hebben wel gezien dat hij een heel onvoorspelbaar persoon is.”

Olie

twee weken geleden kwam de Amerikaanse president Biden op bezoek in Saudi-Arabië. Hij wilde dat Saudi-Arabië meer olie ging produceren, maar kreeg dat niet voor elkaar. Krijgt Macron dat wel voor elkaar? “Daar gaat het nu over tijdens zo’n diner. We moeten nog afwachten wat daar uitkomt”, vertelt Mohr. “Voor Biden was het een matig succes en natuurlijk is deze internationale erkenning fijn, maar het is niet zo dat Mohamed Bin Salman zo plotseling zal toezeggen.”

“Volgende week komen ook de OPEC-landen bij elkaar en dan zal er mogelijk ook weer duidelijk worden.”

Iran

Biden en Mohamed Bin Salman hebben ook over Iran gesproken, er wordt nog steeds onderhandeld over een nieuw atoom-akkoord. “Die onderhandelingen over een terugkeer naar het akkoord gaan uitermate stroef. Er is niet direct zicht op een aanstaande doorbraak. Daar is Saudi-Arabië absoluut niet rouwig om. Iran en Saudi-Arabië zijn twee politieke vijanden in de regio op allerlei vlakken.”

“Als er een nieuw akkoord zou komen, zou Iran de olieproductie flink kunnen opschroeven en daarmee zou Saudi-Arabië weer een beetje aan de kant komen te staan. Het is geen geheim dat het land geen fan is van een nieuw akkoord. De internationale isolatie van Iran is voor hun eigenlijk wel prima en deze internationale attentie en uitnodigingen natuurlijk ook.”

RJN MBS

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie