Buitenland
KRO-NCRV

Jaap de Hoop Scheffer: 'De kans dat het escaleert in Oekraïne is fifty-fifty'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Jaap de Hoop Scheffer: 'De kans dat het escaleert in Oekraïne is fifty-fifty'

Voormalig secretaris-generaal van de NAVO Jaap de Hoop Scheffer is "niet helemaal gerust" op de situatie in Oekraïne, zegt hij bij Spraakmakers. "De kans dat het escaleert is fifty-fifty."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Gesprek Biden en Poetin

Gisteren sprak de Amerikaanse president Joe Biden in een videogesprek zijn zorgen uit over de oplopende spanning in Oekraïne. Hij dreigde met 'ingrijpende maatregelen' tegen Rusland als Poetin militair in actie komt in Oekraïne.

Volgens De Hoop Scheffer heeft het er alle schijn van dat Rusland zich voorbereidt op een conflict. "Poetin bereidt zich zeer nauwkeurig voor op het in staat zijn om daar binnen te trekken."

Sancties tegen Rusland

De Hoop Scheffer denkt dat in het gesprek tussen de twee ambtsgenoten de prijs voor Poetin voor het mogelijk binnenvallen van Oekraïne verhoogd is, met de dreigende sancties. "Daar zit ook spanning op de lijn tussen Washington en de Europese landen", legt de oud-Secretaris Generaal uit. "Daarom is het ook belangrijk om te weten wat de positie van Duitsland is."

Quote

Zo lang ze praten, vechten ze niet

De Hoop Scheffer krijgt niet de indruk dat het gesprek van gisteren tot resultaten heeft geleid, maar het was ook niet helemaal voor niets. "Zolang die twee praten, vechten ze niet", zegt hij, hoewel hij denkt dat de Amerikanen sowieso niet militair zullen ingrijpen in het conflict. "De Amerikanen zullen niet vechten, want Oekraïne is geen NAVO-lid."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie