Buitenland
NOS

Oud-veiligheidsadviseur Bolton: Trump vroeg China om hulp bij herverkiezing

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Oud-veiligheidsadviseur Bolton: Trump vroeg China om hulp bij herverkiezing

Donald Trump heeft de Chinese president Xi gevraagd om hem te helpen om dit jaar herkozen te worden als president. Hij vroeg China onder meer om in de aanloop naar de verkiezingen meer Amerikaans graan te kopen, schrijft Trumps voormalige veiligheidsadviseur John Bolton in het boek dat hij volgende week uitbrengt.

Bolton was 17 maanden de Nationale Veiligheidsadviseur. Hij werd vorig jaar ontslagen omdat er volgens Trump te veel meningsverschillen waren. In het boek The Room Where It Happened schrijft Bolton over zijn tijd in het Witte Huis. De Amerikaanse regering probeert de publicatie ervan met een rechtszaak te verbieden, omdat er geheime informatie in zou staan.

Volgens Amerikadeskundige Victor Vlam heeft dat weinig kans van slagen. "Het boek was eerder ook al goedgekeurd. Nu hebben verschillende medewerkers wel ingezien dat dit politiek toch gevoelig kan liggen," zegt hij in het NOS Radio 1 Journaal. Hij verwacht niet dat de publicatie tegengehouden kan worden. "De inhoud ligt inmiddels toch al op straat."

Fragmenten bekend

Meerdere Amerikaanse media hebben al fragmenten uit het boek gepubliceerd, bijvoorbeeld over een gesprek tussen Trump en Xi, vorig jaar in de Japanse stad Osaka. "Toen bracht hij het gesprek ineens op de aankomende Amerikaanse presidentsverkiezingen. Hij zinspeelde op de mogelijkheden om met de Chinese economie de campagne te beïnvloeden en vroeg Xi om ervoor te zorgen dat hij zou winnen", aldus Bolton.

Volgens Trump zou China bijvoorbeeld meer Amerikaanse sojabonen en graan kunnen kopen, schrijft Bolton in zijn 577 pagina's tellende boek.

In een interview met Fox News werd Trump gevraagd naar een reactie. Hij ging niet in op de passages. Wel benadrukte hij dat Bolton met zijn boek de wet heeft overtreden, omdat er vertrouwelijke informatie in staat. Op Twitter zei Trump later dat Bolton tot zijn ontslag geen kwaad woord over hem had gesproken of geschreven. Hij noemt hem een "ontevreden saaie dwaas" die alleen maar oorlog wilde.

Oud-veiligheidsadviseur Bolton: Trump zocht hulp van China voor herverkiezing

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie