Buitenland
NOS

Gouverneur DeSantis stelt zich kandidaat voor presidentsverkiezingen in VS

foto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Gouverneur DeSantis stelt zich kandidaat voor presidentsverkiezingen in VS

Gouverneur Ron DeSantis van Florida heeft zich kandidaat gesteld voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen van volgend jaar. De 44-jarige DeSantis heeft zich aangemeld bij de kiescommissie. De kandidatuur van DeSantis werd al lang verwacht.

Florida-gouverneur Ron DeSantis is presidentskandidaat

Video niet beschikbaar

"Hij is vooral bekend als de gouverneur van de staat Florida, maar hij is ook een jonge ster. Zeker voor Amerikaanse begrippen", vertelt VS-correspondent Simone Tukker in het NOS Radio 1 Journaal. "Hij is 44 jaar oud en hij werd landelijk bekend hier tijdens de pandemie, tijdens corona. Toen koos hij ervoor om Florida niet op slot te zetten en hij verzette zich tegen alle gezondheidsadviezen."

Aankondiging

DeSantis kondigde zijn kandidatuur aan via een filmpje op Twitter. Het was eigenlijk de bedoeling dat hij in een live-uitzending op Twitter ook zou spreken met Twitter-eigenaar Elon Musk over zijn ambities om in het Witte Huis te komen. Maar dat verliep moeizaam. Het geluid viel steeds weg en na twintig minuten stopte de hele uitzending. Enkele minuten later begon het programma alsnog.

Populariteit

De staat Florida ging tijdens de pandemie door met het leven alsof er niets aan de hand was, vertelt Tukker. "Bedrijven en scholen gingen heel snel weer open. De economie van Florida ging door het dak. Daarmee werd Florida de snelst groeiende staat van Amerika en dat leverde hem een ongekende populariteit op." Afgelopen november waren er weer verkiezingen in Amerika, toen werd DeSantis ook weer herkozen als gouverneur.

Politieke ideologie

"Hij is vooral conservatief. Hij is een 'hardliner' als het gaat over belangrijke thema’s zoals migratie, abortus, maar ook aan wapenwetten en het bekendste van alles is dat hij een van gezichten is van de cultuuroorlog die hier bezig is. DeSantis verzet zich tegen alles wat in zijn ogen 'woke' is", vertelt Tukker.

Daar voert hij ook veel beleid op in Florida. In de staat zijn er in scholen boeken verboden die gaan over homoseksualiteit of het slavernijverleden. "Hij voerde een 'Don’t say gay'-wet in. Dat is een wet waarmee het heel lastig is om op basisscholen het te hebben over gender of seksuele geaardheid. Hij wordt hier ook wel de Trump zonder de drama genoemd."

Opiniepeilingen

DeSantis loopt ver achter Trump in de opiniepeilingen. Tijdens de speech van DeSantis haalde de nieuwe kandidaat uit naar Trump. "Hij zegt: dat de Republikeinse partij de afgelopen jaren besmet is met een cultuur van verliezen. 'We moeten vooruit kijken, niet achteruit', dat zei hij daarover. Hij wil heel duidelijk laten zien dat hij het alternatief is op Trump. Hij vindt ook dat hij het enige alternatief is waar Republikeinen mee kans hebben om te winnen."

Trump

Trump reageerde bijna direct op het nieuws van DeSantis' kandidaatschap. Volgens Trump heeft DeSantis zijn bekendheid te danken aan Trump, die hem eerder openlijk steunde bij de gouverneursverkiezing in Florida. "Trump noemde de aankondiging van DeSantis een ramp en zei ook meteen dat de campagne van hem net zo slecht zal verlopen als de kickoff. Er kwam ook een campagnefilmpje achteraan waar hij DeSantis belachelijk maakt."

RJN DeSantis

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie